Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • De Verleiders

  De Verleiders

  'De Verleiders' is een Nederlands theatergezelschap dat bestaat uit George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw, Leopold Witte en Marcel Hensema. Pierre Bokma en Martijn Fischer waren ook ooit deel van de cast.

  Terugkerende thema’s van de theatergroep zijn verleiding en hebzucht. In het theaterseizoen 2012-2013 brachten ze een trilogie uit van nieuwe Nederlandse toneelstukken, gebaseerd op de boeken 'De Vastgoedfraude' (auteurs Vasco van der Boon en Gerben van der Marel), Het drama Ahold (Jeroen Smit) en Nina Brink, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady (Eric Smit). De trilogie verwerkte actuele en opzienbarende gebeurtenissen uit het Nederlandse bedrijfsleven tot nieuw toneelrepertoire, gemaakt en gebracht door theatermakers en acteurs. In de vierde voorstelling 'Slikken én stikken' geven de mannen een second opinion over ons zorgstelsel. Over onbetaalbare medicijnen, draaideurpatiënten en miljardenwinsten van verzekeraars en farmaceuten. 

  In de vijfde voorstelling, 'Stem Kwijt', wordt onze democratie kritisch besproken. In het stuk onderzoeken de heren of de parlementaire democratie nog wel voldoet. Want hoe kan het dat zoveel Nederlanders geen vertrouwen meer hebben in Den Haag? En waarom hebben we een regeerakkoord waarvoor geen enkele kiezer heeft gestemd?

  Op 28 januari 2019 waren de heren te gast over hun nieuwe voorstelling: '#niksteverbergen', waarin ze hun pijlen richten op de handelaren in big data. Er was veel kritiek op hun optreden, onder meer van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij nodigde De Verleiders uit eens te komen kijken bij de AIVD, waarop De Verleiders haar uitnodigden voor hun voorstelling. De bezoeken zijn afgelegd en op 25 februari 2019 nemen ze samen plaats aan de DWDD-tafel. 

Media

De Wereld Draait Door hele uitzending 17-01-2019
Aflevering
Vijfde voorstelling 'De Verleiders'
Fragment
Toon meer media