Elke werkdag om 19:00 op NPO 1 /></h3>
  <span class=

 • Het Nederlands Marionettentheater

  dappere dodo

  Het Nederlands Marionettentheater werd in 1923 opgericht. Eerst opererend onder de naam 'Marionettentheater de Olijftak' werd na internationaal succes het gezelschap in 1958 hernoemd tot het huidige 'Het Nederlands Marionettentheater'.
  Oprichter Bert Brugman richtte op de zolderverdieping van het ouderlijk huis aan de Keizersgracht een theaterzaal in. Met aanvulling van zangers, orkestleden en poppenspelers werden kleine opera’s live uitgevoerd. Het ensemble verkreeg grote bekendheid en ging, mede dankzij de uitvinding van de bandrecorder, op tournee in onder meer Israël, Zwitserland, Suriname en Indonesië.

  Het Nederlands Marionettentheater speelde een belangrijke rol tijdens de pioniersfase van de Nederlandse tv. Op 20 maart 1950, ruim een jaar voordat de televisie in Nederland van start ging, verzorgde de AVRO als eerste omroep op het Europese vasteland een demonstratie van kleurentelevisie. Hiervoor verzorgde het marionettentheater een voorstelling. De Nederlandse televisie ging echt van start op 2 oktober 1951. De VARA debuteerde op 9 oktober en vroeg hiervoor het marionettentheater. Speciaal voor deze uitzending had Willy van Hemert het satirische 'Twee cameraatjes' geschreven, uitgevoerd door het marionettentheater. Het grote succes kwam met de kinderserie ‘De Dappere Dodo’(1955-1964), één van de meest legendarische tv-programma’s van ons land.

   In de uitzending van 21 oktober zitten Vincent, Jaap, Rik en Joost Brugman aan tafel.

Media