Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Fresku

  Fresku door Ralph_Roelse DWDD

  Fresku, artiestennaam van Roy Michael Reymound (1986), is rapper, cabaretier, acteur en programma-maker. Met zijn eerste single 'Twijfel' viel hij in de prijzen bij de State Awards in 2009. Het jaar daarop zag zijn eerste album 'Fresku' het licht. In 2012 werd Fresku tijdens de State Awards uitgeroepen tot beste hiphop-artiest van Nederland.

  Fresku speelde mee in de films van New Kids. Ook was hij te zien als deelnemer van het programma 'Ali B. op volle toeren'. In mei 2012 kwam het tweede album van Fresku uit: 'Maskerade'. Hierop zijn gastoptredens te horen van Ali B. en Theo Maassen. Ook verscheen er een documentaire over de rapper: 'Fresku 2.0'.

  Samen met muziek- en clipproducer Teemong maakt Fresku grappige video's voor YouTube, met een maatschappijkritische onderlaag. Typetjes als Willy Keurig en vooral Gino Pietermaai zijn een groot succes.

  Fresku is niet bang zijn stem te laten horen in het publieke debat. In augustus 2015 haalt Fresku uit naar 3FM met zijn videoclip 'Zo doe je dat', waarin hij zichzelf blank schminkt. Hierin maakt de rapper duidelijk dat de zender volgens hem weinig muziek van gekleurde rappers laat horen en voorkeur heeft voor blanke muzikanten. 

  Op 4 september 2015 verschijnt zijn derde album: 'Nooit meer terug', in 2016 gaat Fresku voor het eerst het theater in met zijn one-man show 'Welkom bij de Fresku show'. In 2019 tourt hij opnieuw door het land met zijn show ‘Voordat het te laat is’. Een show met verhalen over het vaderschap en de liefde voor zijn familie.

  Lees hier wat zijn inspiratiebronnen zijn.

Media

Fresku over zijn nieuwe theatershow
Fragment
Fresku over de beeldenstorm
Fragment
De Speeddate Met: Fresku
Fragment
Tafelheer Fresku over de Rohingya in Myanmar
Fragment
Fresku - fragment uit 'Altijd alleen'
Fragment
Toon meer media