Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

  • Joost Swarte

    Joost Swarte (Heemstede, 1947) is een Nederlands striptekenaar en grafisch ontwerper. Hij richtte in 1971 het stripblad Modern Papier op, dat een jaar later werd opgenomen in Tante Leny Presenteert. Tussen 1972 en 1979 tekent hij voor de kinderbladen Okki en Jippo. Ook maakt hij covers voor Vrij Nederland en Humo, en werkt hij mee aan het legendarische Amerikaanse stripblad Raw. Swarte baseerde zijn tekenstijl op de klare lijn van Hergé en ontwikkelde aan de hand hiervan een eigen herkenbaar handschrift. Zijn boek Modern Art verschijnt nog voor de Nederlandse uitgave in een Franse, Duitse en Engelse versie. Het is zijn bekendste boek tot nu toe. 

    Swarte is een veelgevraagd tekenaar geworden, tekent voor bladen over de hele wereld, en is gastdocent (geweest) op academies in Amsterdam, Brussel, Barcelona, Bologna en New York. Op tentoonstellingen en in musea over de hele wereld hangt zijn werk en zijn illustraties duiken op talrijke plaatsen en in allerlei vormen op. Ook begint hij zijn eigen stripuitgeverij Oog&Blik en hij start in zijn woonplaats de Haarlemse Stripdagen, het belangrijkste Nederlandse stripfestival. Recentelijk kwam zijn nieuwe boek uit 'New York Boek' uit, een verzameling van de tekeningen die hij sinds 1996 maakte voor het tijdschrift The New Yorker. 

    Behalve striptekenaar is hij ook illustrator, architect, letterontwerper, grafisch vormgever en ontwerper van glas-in-loodramen.