Elke werkdag om 19:00 op NPO 1

Gemist

 • Fragment

  Succesvolle ondernemers: VANMOOF - 24-1-2013

  In de serie 'succesvolle Nederlandse ondernemers' stelt DWDD vanavond aan u voor: VANMOOF.

  Taco Carlier studeerde Industrieel Ontwerpen en liep stage bij Corus. Om daar te komen had hij een vouwfiets nodig. Hij kocht er één van het merk Strida op Marktplaats en ontdekte dat die fiets in Nederland bijna niet meer verkocht werd. Hij ging ze importeren, maar dit werd al snel saai. Het idee om zelf een fiets te ontwerpen lag voor de hand.

  Carlier gaf 100 vrienden een prototype, ontworpen door Taco en zijn broer, waarop ze tijdens de winter door Amsterdam moesten rijden. Na die testwinter organiseerden ze een feest voor deze 100 vrienden. De tap bleef het eerste uur dicht: eerst moesten de verbeterpunten worden besproken. De fiets werd verbeterd waar het moest en de eerste VANMOOF-fiets was in 2008 een feit.

  Daarna ging het razendsnel. De productie ging in een halfjaar tijd van 0 naar 10.000 fietsen. Een succesverhaal dus.

  Aan tafel: Taco Carlier én Mathijs Bouman, die regelmatig bij DWDD te gast is om duiding te geven aan de economisch en financieel bangere tijden waar we sinds de bankencrisis in leven. Maar Mathijs wil ook laten zien dat er reden is om vertrouwen te hebben en zelfs trots te zijn op de Nederlandse economie. Dit is de derde in een serie.