De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

'Meisje met de strik': Guus Luijters, Nora van der Waart - 3-9-2013

03-09-2013
Guus Luijters schreef In Memoriam, een boek, of beter gezegd een monument, waarin alle namen van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen in lange lijsten staan vermeld.

Nadat het boek was uitgekomen, en er een tentoonstelling rond het boek was gehouden, kwamen er veel reacties. Verhalen over kinderen die in het boek stonden afgebeeld, maar waarvan geen naam bekend was. Verhalen van mensen die familieleden herkenden. Dit inspireerde Luijters tot het schrijven van Kinderkroniek, een verzameling van bestaande en nieuwe verhalen over Nederlandse kinderen in de oorlog.

Een van die kinderen was het meisje met de strik, afgebeeld op onderstaande iconische foto. Haar naam was onbekend, totdat Nora van der Waart (82) afgelopen weekend een artikel las met Luijters waarbij de foto stond afgebeeld. Zij herkende direct haar jeugdvriendinnetje Rebecca

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.