De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Sir Andrew Wiles krijgt Abelprijs voor bewijs laatste stelling Fermat.

18-03-2016

Vanavond duiken we diep in de wiskunde. En wel met de laatste stelling van Fermat, een beroemde wiskundige probleemstelling uit 1637. Fermats stelling: an + bn = cn. Als we voor het getal n het getal 2 gebruiken, heb je de stelling van Pythagoras en zijn er oneindig veel oplossingen, bijvoorbeeld 3 + 4 = 5. Maar als we n vervangen door een groter getal dan 2, dan kunnen de getallen a, b en c uit het voorbeeld nooit een heel, positief getal zijn (en je triviale oplossingen uitsluit als bijvoorbeeld 0n + 1 n = 1 n).

Sir Andrew Wiles loste het probleem in 1994 op. Zijn bewijsvoering bleek groter dan slechts het antwoord op de stelling. Het legde verbanden tussen de verschillende vakgebieden van de wiskunde, die in Fermats tijd nog niet eens bestonden, en zorgde voor baanbrekend onderzoek in de getaltheorie. Wiles ontving er dinsdag de Abelprijs voor, de Nobelprijs voor de wiskunde.

Snapt u het allemaal nog? Vanavond gelukkig uitleg van Vincent Icke!

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.