Elke werkdag om 19:00 op NPO 1

Gemist

  • Fragment

    DWDD maakt een Totempaal voor Mies Bouwman

    Wij blazen de rubriek ‘De Totempaal’ van Mies Bouwman uit het programma ‘Mies en Scène’ nieuw leven in. 7 kunstenaars die 7 kubussen omtoveren tot een kunstwerk, die later worden samengevoegd tot 1 kunstwerk. Als ode aan Mies Bouwman. Kunstenares Gerti Bierenbroodspot trapte af.

    Mies Bouwman vroeg in de rubriek De Totempaal aan kunstenaars: maak in een kubus van 80 x 80 x 80 cm een kustwerk. Dat waren toen kunstenaars als Jan Wolkers en Wim T. Schippers. En zo ontstond er gedurende een seizoen een kunstwerk. 
    Gisteren vertelde Matthijs het in de uitzending: Mies Bouwman is op 88-jarige leeftijd overleden. De aimabele presentatrice heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de televisie in Nederland. De eerste grote tv-inzamelingsactie ‘Open het dorp’ in 1962, voor het eerst een heuse auto weggeven in een spelshow, de ontvangst van Sinterklaas op tv; Mies was erbij. Maar daarnaast was zij ook een slimme zakenvrouw en een voorvechter van vrouwenemancipatie: zij combineerde werk en gezin in een tijd dat dit nog niet vanzelfsprekend was.