De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

5 grote artiesten met gehoorverlies

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5511 keer bekeken
  •  
Tumb gehoorverlies 5
Het is de nachtmerrie van iedere muzikant: problemen krijgen met je gehoor. Een verminderd gehoor kan zomaar het einde van een carrière betekenen. Toch zou meer dan 70% van de muzikanten en dj’s een vorm van gehoorschade hebben. Ook Mike Boddé, maandagavond te gast, hoort steeds minder, alleen speelt bij hem waarschijnlijk een erfelijke factor een rol; ook zijn vader en opa werden vroeg doof. 
We kijken naar vijf grote artiesten die last hebben van gehoorschade. Sommigen kunnen nog steeds muziek maken, anderen moesten noodgedwongen stoppen. 
Neil Young

1. Neil Young

Eén van de allergrootste muzikanten en songwriters ooit. Geprezen voor protestliedjes als ‘Ohio’, ballads als ‘Heart of Gold’ en hardrockmeesterwerken als ‘Cowgirl in the Sand’. Door zijn vele optredens heeft hij last gekregen van tinnitus. Iemand met tinnitus, of oorsuizen, hoort geluiden als fluiten, suizen, piepen, brommen en zoemen. De hele tijd. Er wordt gezegd dat zijn obsessie met zachtere akoestische muziek in de jaren '90 kwam door zijn verslechterende gehoortoestand. Zijn legendarische album Harvest Moon stamt ook uit die tijd.
Ozzy Osborne
2. Ozzy Osbourne
Ozzy is een pionier in de geschiedenis van heavy metal. En zoals je je kunt voorstellen is heavy metal niet bepaald lief voor je oren. De Black Sabbath-voorman en reality-ster Ozzy Osbourne heeft gehoorverlies om het te bewijzen.
Phil Collins

3. Phil Collins

De zanger liet in 2011 weten om medische redenen, waaronder zijn gehoorverlies, voorlopig niet meer op tour te gaan. Het bleek dat het gehoor van Collins zo was verslechterd in de afgelopen jaren dat hij noodgedwongen moest afzien van live-muziek spelen voor publiek.
will i am
4. will.i.am
Critici zullen niet snel zeggen dat hij een groot artiest is, maar hij heeft zeker grote invloed op de muziekwereld gehad. Hij is oprichter van de muziekgroep The Black Eyed Peas en is producent van succesvolle albums als Monkey Business en Elephunk. Hij werkte daarnaast samen met grote artiesten als Michael Jackson, Rihanna en Britney Spears.
Een constante "piep" plaagt de 42-jarige artiest die 7 jaar geleden zijn strijd met tinnitus onthulde. De Black Eyed Peas-muzikant beweert dat het horen van muziek het enige is dat de piep in zijn oor stilt.
Eric Clapton
5. Eric Clapton
De legendarische gitaarspeler trok vele nachten door naast oorverdovende versterkers. En dat heeft zijn sporen nagelaten. Clapton is gedeeltelijk doof, hoewel hij niet zeker weet aan welk oor…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.