De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Opmerkelijke Onthullingen uit Sportbiografieën

01-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  
5 Opmerkelijke Onthullingen uit Sportbiografieën tumb
De Nico Scheepmaker Beker is een prijs voor de schrijver van het beste sportboek van het jaar. De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd.
De prijs wordt voor de dertiende keer uitgereikt, en dit jaar maken wij het voor eerst bekend wie hem wint. Vorige winnaars waren bijvoorbeeld Wilfried de Jong en Michel van Egmond. Vanavond zitten alle genomineerden aan tafel: Auke Kok, Thijs Zonneveld, Thomas Dekker, Mariska Tjoelker, Jeroen Siebelink, Lidewey van Noord en Robert Jan van Noort.
Voor ons reden om terug te kijken naar 5 opmerkelijke sportbiografieën.

1. 'Gijp' (Michiel van Egmond, 2012) - René van der Gijp

Het boek 'Gijp' gaat over de opkomst, neergang en wederopstanding van René van der Gijp. Als eindredacteur van het televisieprogramma Voetbal International maakte auteur Michel van Egmond Van der Gijp van dichtbij mee. Tussen de bedrijven door aten ze wekelijks een uitsmijter en namen samen het leven door. In deze bundel krijgt de lezer een impressie van de meest bewogen periode in het bestaan van René van der Gijp en leert gaandeweg ook de andere kant kennen van Nederlands vrolijkste voetbalanalist.

2. 'Vechtlust' (Vincent de Vries, 2013) - Fernando Ricksen

Het boek leest als een biografie van een megarockster: drank, drugs en vrouwen. En nog meer vrouwen. Hij maakte op 25-jarige leeftijd zijn debuut in het Nederlands elftal en speelde twaalf interlands. Het succes steeg het jonge talent naar het hoofd. De lijst met uitspattingen is lang: dronken achter het stuur, met een helikopter op de training landen, een cokeverslaving in Rusland, duizenden euro’s per avond uitgeven, vier strippers die bij hem inwonen…. En alsof zijn leven nog niet tumultueus genoeg is geweest vertelde hij in de uitzending dat hij de ziekte ALS heeft. 

3. 'Kieft' (Michiel van Egmond, 2014) - Wim Kieft

Voetballer Wim Kieft was Europees topscorer, won de Europa Cup I, het Europees Kampioenschap en vele andere titels. Na zijn professionele voetbalcarrière ging de 43-voudige international voornamelijk aan de slag als voetbal analyticus. De biografie ‘Kieft’, geschreven door journalist Michel van Egmond, onthult dat Kieft ruim 18 jaar verslaafd is geweest aan cocaïne. 

4. 'Johan Cruijff, Mijn Verhaal' (Jaap de Groot, 2016) - Johan Cruijff

Op 24 maart 2016 overleed onze grootste voetballegende, Johan Cruijff. Uiteraard moest er een autobiografie komen en die is geschreven door Jaap de Groot: ‘Johan Cruijff, Mijn Verhaal’. De Groot schreef op wat Cruijff hem vertelde, vanaf het moment dat hij te horen had gekregen dat hij ernstig ziek was. Aan tafel zaten auteur Jaap de Groot en Johan Cruijff zijn zoon Jordi Cruijff.

5. 'Mijn Gevecht' (Thijs Zonneveld, 2016) - Thomas Dekker

Thomas Dekker was 10 jaar geleden Nederlands grootste wielerbelofte. Maar het mega-talent bezweek onder de druk die het professionele wielrennen met zich meebracht (en voor de verleidingen die aan de roem en het geld kleefden). Nog voordat zijn carrière écht een vlucht kon nemen, was Thomas alweer ex-wielrenner met een inktzwart dopingverleden. In 'Mijn Gevecht' probeert hij in het reine te komen met dat verleden door journalist Thijs Zonneveld álles te vertellen. Daarbij spaart hij zichzelf, maar vooral ook Michael Boogerd niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.