Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • 5 x gedenkwaardig op Pinkpop

  5 x episch Pinkpop

  Krezip en Pinkpop zijn nauw verbonden. De band brak mede dankzij hun imposante optreden op Pinkpop in 2000 door. Sindsdien stonden ze nog vier keer op het Limburgse festival. En ze staan natuurlijk op de komende 50e editie van Pinkpop. Dat zal vast episch worden, en daarom kijken we terug op 5 gedenkwaardige momenten uit de geschiedenis van het festival.

  1971. Shocking Blue scoort grote hits. Zo groot zelfs dat ze volgens het festivalpubliek te commercieel zijn, wat niet strookt met het progressieve karakter van het festival. De band wordt tijdens het optreden uitgejouwd en bekogeld. Na enkele nummers houdt de band het voor gezien en ziet dat op de Jaguar (zie je wel!) van manager Cees van Leeuwen nog een mooie afscheidsgroet is geplakt… Frontvrouw Mariska vertelt het hieronder. Grappig is wel dat Nirvana jaren later Shocking Blue's nummer ‘Love Buzz’ covert…

  1992. Eddie Vedder van Pearl Jam heeft er zin. Hij vindt echter dat de afstand met het publiek te groot is. Maar daar heeft hij een oplossing voor: hij springt op een beweegbaar cameraplatform, dat naar het publiek beweegt. En besluit zo’n beetje de engste stagedive ooit te doen. In 2018 is Pearl Jam weer te gast en blikt Eddie er uitgebreid op terug. 

  1998. Om een of andere reden valt Anouk niet in goede aarde. Iemand gooit een ei, dat wonder boven wonder doel treft: het ei spat uiteen op het witte t-shirt van de Haagse zangers. Stoer als ze is geeft ze geen kick. Nog stoerder is dat ze even later gewoon haar shirt uittrekt en in rode beha het veld platrockt. Als ze klaar is roept het publiek “Tieten! Tieten!’, waarop ze lekker bijdehand antwoordt: “Ja jongen, dat heb je goed gezien, dit zijn nou tieten!”.

  1994. Eerste keer dat het KNMI een aardbeving registreert door springende Pinkpop-fans. Aanstichter: Rage Against The Machine. Voor degenen die het niet kennen: nogal energieke punkfunk met bijtende raps. Zij scoorden 1 op de schaal van Richter. Het filmpje hieronder is van dezelfde band een jaar eerder, maar je kunt je een beeld vormen van de stuiterende massa.

  2015. De band John Coffey treedt op. Zanger David Achter de Molen is vrolijk bezig met ‘over het publiek heenlopen’ als er een biertje door de lucht vliegt. En BAM! het biertje belandt op miraculeuze wijze in zijn hand. En als rockzanger doe je natuurlijk alsof dat de normaalste zaak van de wereld is en neem je een slokje. Coolness…

Gerelateerd