De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

5 x spraakmakend Pauw en Witteman.

07-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Pauw en Witteman
Vanavond een special over Paul Witteman. Hij stopt bij Buitenhof; een eind aan zijn lange carrière als politiek interviewer die vele decennia beslaat. Te zien bij onder meer Achter het Nieuws, Nova, lijsttrekkersdebatten en natuurlijk Pauw en Witteman, dat van 2006 t/m 2014 op tv te zien was. Wij zetten alvast vijf spraakmakende momenten op een rij, die niet altijd politiek waren.

Simonis ‘hat es nicht gewusst’

Maart 2010. Wegens het misbruikschandaal in de Katholieke Kerk neemt Kardinaal Simonis plaats aan de P&W-tafel. Hij stelt dat veel bisschoppen in de jaren vijftig, zestig en zeventig niet op de hoogte waren van het misbruik. Om zijn stelling kracht bij te zetten gebruikt hij de beladen zinsnede “Wir haben es nicht gewusst”. Dat valt verkeerd bij vele Nederlanders en Simonis biedt naderhand zijn excuses aan: “De lading van die Duitse zin had ik echt verkeerd ingeschat.” Paul en Jeroen blikten later terug op het gesprek:

Mauro wil niet mee

Mauro Manuel kwam op zijn negende naar ons land. Hij werd in een pleeggezin geplaatst. Hij leerde vloeiend Nederlands en volgde hij een opleiding systeembeheer. Maar toenmalig minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) besluit toch dat hij terug moet naar Angola. Ophef volgt, heel Nederland is in de ban van zijn zaak. Mauro is in 2011 te gast bij P&W. Ook CDA-staatssecretaris Henk Bleker zit die avond aan tafel. Hij schrijft een briefje tijdens de uitzending om hem uit te nodigen voor de wedstrijd PSV – Twente. Het antwoord van Mauro laat zich raden. Een vreemd en ongemakkelijk moment…

Het wijnincident

Januari 2008. Joran van der Sloot is verdachte van de moord op de Amerikaanse Natalee Holloway. Peter R. de Vries zit bovenop de zaak en vindt dat het verhaal van Joran rammelt. Hij is zeer kritisch in het gesprek aan de P&W-tafel, waaraan ook Jorans ouders zitten. Joran raakt zo gefrustreerd dat hij na afloop een glas wijn in het gezicht van Peter R. gooit. Het incident wordt zelfs door Oprah uitgezonden. 

Freek vind het misselijkmakend

November 2008. Nog een keer Peter R. de Vries, maar deze keer staat niet Joran, maar Freek de Jonge tegenover hem. Die vindt dat de misdaadjournalist over de rug van Natalee Holloway misdaad als entertainment biedt en laat dat in niet mis te verstane bewoordingen weten. Ook hier blikten Jeroen en Pauw op terug:

Ali B tutoyeert Balkenende

Oktober 2006. Jan Peter Balkenende is te gast wegens zijn boek ‘Aan de kiezer’. Ook Ali B zit aan tafel. Hij zegt een enkele keer ‘u’ tegen de premier, maar voor het overgrote deel tutoyeert hij Balkenende. Ook refereert hij aan een eigen nummer waarin hij de premier ’dist’ als de wc-meid van Tony Blair en George Bush. Het komt de rapper op veel kritiek te staan. Onbehoorlijk! Ali B zegt later dat hij niet de intentie had de premier te kwetsen en het tutoyeren voortkwam uit de gezellige sfeer aan tafel. Gelukkig werd een groot deel van het gesprek ook zinnig gepraat. Bijvoorbeeld over Balkenendes lofzang op de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ali B.: „Heb je erover nagedacht wat je ging zeggen? Ik vind dat niet zo slim van je”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.