Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • 5x typisch André van Duin

  Willempie André van Duin

  André van Duin is naar eigen zeggen 'geen komiek meer'. Dat betekent dat we nu voorgoed afscheid moeten nemen van deze 5 legendarische typetjes.

  Jaap Aap

  Jaap Aap is Van Duins meest onherkenbare typetje. (En zijn meest harige.) Hoewel Jaap Aap het programma Wegtrekkers (1989) presenteert, is van André niet meer te zien dan zijn ogen en mond. De rest van het scherm wordt gevuld door een stoïcijnse Orang Oetang in een tv-studio. Een soort Annoying Orange, maar dan 20 jaar voordat YouTube bestond.

  Ome Joop

  Het is een beetje een kip of het ei verhaal: is Ome Joop nu gebaseerd op het stereotype van die ene oom die met zijn mening luidkeels familiefeestjes verpest of is dat stereotype gebaseerd op Ome Joop?

  Meneer De Bok

  Waarschijnlijk het meest legendarische typetje van Van Duin. Samen met Corrie van Gorp speelt André het onnozele duo ‘De Bokjes’. Ze maken hun opwachting in talloze tv-programma’s en Meneer de Bok scoort in 1979 zelfs een enorme hit met het liedje Ik Heb Hele Grote Bloemkolen.

  Willempie

  ‘Ik Heb Hele Grote Bloemkolen’ was niet Andrés eerste hit. ‘Willempie’ kwam in 1977 ook al op nummer 1 in de hitparade terecht. Maar waar je eind jaren zeventig nog wel prima mocht lachen om de vreemde cultuur van een Japanner, was het personage ‘Willempie’ toen al wel omstreden: mensen vonden dat André een karikatuur van een geestelijk gehandicapte neerzette. André heeft zich daar later zelfs voor verontschuldigd.

  Flip Fluitketel

  Filp Fluitketel ontleende zijn naam aan de fluitketel die hij op zijn hoofd had. Verder was het gewoon André van Duin, maar André allitereert natuurlijk niet met fluitketel. Flip had zijn eigen talkshow aan het begin van de jaren tachtig, vanuit een poffertjeskraam. Het was altijd erg gezellig.

  In de uitzending van 7 november brengen we, samen met André, nog één keer een ode aan zijn oeuvre.

Gerelateerd