Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • 9x De Meest Hilarische Instrumenten

  CrazyInstruments

  Hartstikke gezellig dat je 'Wonderwall' op de gitaar kunt en helemaal leuk dat je continu 'Amelie' speelt op de openbare piano in treinstations, maar eerlijk is eerlijk: sommige instrumenten zijn simpelweg te mainstream. Er bestaan ontzettend veel onbekende, obscure, bizarre en hilarische instrumenten die je ook zou kunnen leren bespelen!
  Wij zetten daarom een aantal van de vreemdste (en meest ongemakkelijk uitziende) instrumenten voor je op een rijtje, waarvan je ongetwijfeld een aantal niet kent! 


  1. De Glazen Harmonica

  Dit instrument werd in 1762 uitgevonden door bekende wetenschapper Benjamin Franklin en bestaat uit horizontaal gestapelde glazen. Met je voeten kun je de glazen rond laten draaien en met je vingertoppen bespeel je de randen van de glazen dan. Het resultaat is iets dat een beetje lijkt op als je je vinger dipt in een wijnglas en dan over de randjes van het glas heen wrijft. Kunst! 

  2. De Pianocade

  Deze synthesizer klinkt, voelt en ziet eruit als een old-skool spelletjescomputer controller. Je kan er zelf MIDI-klanken mee maken, of de pianocade verbinden aan andere instrumenten. Perfect voor de mensen met een voet in het verleden, die de mooie dagen van zelfgemaakte Nokia ringtones willen herleven! 

  3. De Geitendoedelzak

  Men neme een doedelzak, men neme een geit en men krijgt: de geiten doedelzak. Specifiek zo gemaakt dat het lijkt alsof de geit een fluit bespeelt. Dit is geen grap, dit is een traditioneel instrument op de Balkan. Leuk voor je volgende familieverjaardag!

  4. De Tesla Coil

  We kennen Tesla nu met name als innovatief techbedrijf, maar dat bedrijf is natuurlijk vernoemd naar de legendarische uitvinder Nikola Tesla. Hij ontwierp ook deze twee speciaal gemaakte 'Tesla Coils. Deze coils produceren spanning, dat in de coil omgezet wordt tot muzikale tonen. De vonken die je ziet, produceren dus de muziek. Het resultaat is een soort analoge synthesizer-achtige klank (en een vette lichtshow). Dit is nerd-kwadraat, maar stiekem wel heel cool.

  5. De Neusfluit

  Yep. De neusfluit. Dit instrument is eigenlijk een instrument voor kinderen en lijkt een beetje op een Kazoo. Tegenwoordig wordt het ook gezien als serieus instrument en wordt er zelfs Bach mee gespeeld, zoals de dame in onderstaande video demonstreert. 

  6. De Otamatone

  Dit instrument kan alleen maar uit Japan komen. Het ziet eruit als een schattig poppetje in de vorm van een muzieknoot, en moet met twee handen bespeeld worden. Met de ene hand bespeel je de ingebouwde synthesizer, en met de andere hand knijp je in het 'hoofd' van de Otamatone om zo de toonhoogte te veranderen. Wij zien dit wel als de volgende gitaar. Net zo rock&roll. 

  7. De Hydraulophone

  Mocht je nog een zomers instrument zoeken, of je bezoek aan een tuincentrum net wat bruisender; dan is de Hydraulophone het perfecte instrument voor jou! Bij dit instrument bespeel je letterlijk water, dat door een buis komt stromen. Door verschillende gaatjes (gedeeltelijk) dicht te drukken komt er een geluid vrij en dat klinkt dan ongeveer zo. 

  8. De Mondharp

  Dit instrument bespeel je, zoals de naam al doet vermoeden, met je mond en tanden. Je tokkelt een metalen staafje heen en weer en in de echo van je mond ontstaat er dan een karakteristieke klank. Dit instrument is al wat bekender, artiesten als Black Sabbath, Aphex Twin, Leonard Cohen en de Golden Earring hebben hem verwerkt in hun muziek!

   

  9. Wired Fence

  Stel, je bent omringd door vier hekken en het enige wat je bij je hebt is een strijkstok. Klinkt herkenbaar, niet? Toch moet het een van de inspiraties zijn geweest voor het ontstaan van dit instrument. 


   

  Ken jij nog bizarre instrumenten? Laat het ons dan weten in de comments op Facebook! Wil je meer van dit soort artikelen, ga dan naar DWDD EXTRA ! 

Gerelateerd