Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Barry Hay: "Het was echt fatsoenlijk verkracht"

  barry hay interview

  Het werd meer dan 500 keer gecoverd. Onder andere door U2, R.E.M., Bryan Adams, Carlos Santana, Def Leppard en in 1992 gebruikte Bill Clinton het tijdens de presidentiële voorverkiezingen in de VS. We hebben het natuurlijk over Radar Love (1973) van de Golden Earring. We spraken Barry Hay, die de tekst van Radar Love schreef, over het succes van het liedje toen én nu.

  Maar eerst Ilse DeLange, Barry Hay en het Koor van De Nationale Opera die het nummer Radar Love speelde in de uitzending.  Radar Love is heel veel gecoverd. Maar is er nog een band waarvan je zou willen dat ze ‘m ooit nog zouden coveren?
  “Ja, dat weet ik wel. Queens of the Stone Age. Dat zou ik leuk vinden. Dat is wel één van mijn favoriete bands op dit moment. Ik denk dat ze wel een goede stevige versie kunnen neerzetten. […] Ik zou het te gek vinden als zij dat zouden doen. Op dit moment vind ik de Queens zelfs leuker dan de Foo Fighters. Nu, op dit moment.”

  De gekte om het nummer van Radar Love is zo groot dat er zelf een site bestaat; radar-love.net. Ken je die?
  “Ja! Dat is iemand die ik ken. Keeper of the song, noemen wij ‘m. Patrick heet ‘ie. En die heeft er nu een soort levenswerk van gemaakt. Hij is daar jaren geleden natuurlijk een keer mee begonnen. Voor de lol. En hij heeft zijn voelsprieten uitstaan over de hele wereld. En als er iets gecoverd is, weet hij het gelijk. En dan voegt ‘ie ’t toe aan de site. […] Ik vond dat een Finse rockabilly band ook wel een hele leuke versie van Radar Love had gemaakt. Hij zong het ook in het Fins. Ik weet niet meer wat de naam was.”


  Radar Love komt vandaag de dag ook vaak terug in films, series en reclames. Zo ook recentelijk in de film Baby Driver (2017). Heb je de film gezien?
  “Ja, daar zit ‘ie kort in. In de teaser van de film was ‘ie eigenlijk meer prominent aanwezig dan in de film zelf. Ik vond het een lange zit. Pas aan het einde kwam Radar Love. […] Ik heb de film gezien in Curaçao, in de bioscoop. Ik ben in mijn eentje gaan kijken. Ik vond het vervelend dat Hocus Pocus (nummer van de band Focus) veel langer was. Daar was ik een beetje pissed off over.”

  Waarom?
  “Toen ik die trailer zag dacht ik ‘Wauw! Te gek!’ Maar het zit er maar tien seconden in. Maar het is natuurlijk wel heel leuk dat het in de film zit.”

  In deze trailer van de film Baby Driver, die wereldwijd meer dan 100 miljoen opbracht, hoor je het nummer Radar Love.  Wat vind je van artiesten die het nummer Radar Love coveren en heb je daar invloed op?
  “Daar heb ik geen invloed op. Ik vond er één heel flauw. Met een trompettist die ook al die schlager speelt. Ik weet even niet meer hoe ‘ie heet. Die maakt ook van die elevator muziek. Het was echt fatsoenlijk verkracht. Onfatsoenlijk verkracht eigenlijk. Dat vond ik helemaal niks. […] Je kan daar helemaal niks aan doen. Ze mogen zelfs eigen arrangementen maken, of mogen het ook vertalen. Het is allemaal vrij. Zolang ze maar betalen."

  Laatste vraag: word je niet doodziek dat je het steeds over Radar Love moet hebben?

  Nee, eigenlijk niet. Ik heb altijd van die song gehouden. Ik vind het wel een volwassen song en dat is ook gebleken. En het is nog steeds goed. Metallica heeft het gisteren nog in de Ziggo Dome gespeeld. Dat is toch wel betekenisvol. We hebben ook wel eens een zomerhitje gehad dat heette Dong Dong Diki Diki Dong. Daar had ik het niet van kunnen hebben. Als dat in zevenhonderd versies was gekomen, dan was ik gek geworden. Radar Love vind ik een stevige, goede, mannelijke song. Met een goed verhaal. Iets waar je je niet voor hoeft te schamen. Ik speel het nog steeds met heel veel liefde. Ik vind het hartstikke lekker gewoon.” 

  Kijk hier het gesprek dat Matthijs had met Ilse DeLange en Barry Hay over het nieuwe tv-programma 'Ilses Veranda':

  Klik hier voor meer DWDD Extra!

Gerelateerd