De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Bekerstunts en bijzonderheden in historie KNVB-beker

21-09-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12073 keer bekeken
  •  
swift
Voor de voetballers van Swift in Amsterdam zal 20 september 2017 een historische datum zijn. De amateurs uit de hoofdstad wonnen toen in de KNVB-beker namelijk van eredivisionist Vitesse; die het seizoen daarvoor diezelfde beker nog won ten koste van AZ.
In het toernooi om de KNVB-beker zijn er wel vaker historische momenten geweest. We zetten enkele van deze stunts en andere bijzondere gebeurtenissen in het Nederlandse bekervoetbal op een rij.
Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, moeten ze bij Vitesse gedacht hebben. Maar hun uitschakeling tegen Swift is niet de eerste nederlaag tegen amateurs. Op 12 november 2008 werd de Eredivisieclub uit Arnhem geveld door de hobby-voetballers van Lienden onder de bezielende leiding van trainer Hans Kraay junior. Door een prachtige vrije trap van invaller Erik de Kruijk won Lienden met 1-0. Trainer Kraay zei tegen de KNVB over de goal van de matchwinner: “De volgende dag heeft ‘ie het voor de pers nog 120 keer geprobeerd, zonder publiek en zonder keeper, en geen bal ging tussen de palen.”
Bekijk beelden van de wedstrijd Lienden - Vitesse en de reactie van trainer Hans Kraay jr.: 

Grootste thuisverlies PSV

Sommige kranten spreken van de grootste sensatie in de strijd om de KNVB-beker ooit. Op 21 december 1977 werd het grote PSV – dat later dat seizoen de UEFA-beker won – in eigen huis vernederd met 1-6 door eerstedivisionist FC Wageningen. Het werd de grootste thuisnederlaag van de Eindhovenaren ooit. Willy van der Kuijlen, de gebroeders Van de Kerkhof en wijlen keeper Jan van Beveren speelden destijds bij PSV, die op dat moment koploper was in de Eredivisie. Omdat het dit jaar 40 jaar geleden is dat deze bijzondere wedstrijd plaatsvond, is er in december een ontmoeting tussen de toenmalige spelers van beide teams in het PSV-stadion.
Bekijk een impressie van PSV-FC Wageningen: 

Wonder van Spakenburg

In 1975 vond er ook een opzienbarende bekerstunt plaats. De amateurs van IJsselmeervogels uit Spakenburg wisten na een serie overwinningen de kwartfinale van de beker te halen. Ze moesten bij AZ ’67 op bezoek, dat toen als topploeg werd beschouwd. Door een 2-2 stand volgde na de verlenging een strafschoppenreeks waarbij de amateurs wonder boven wonder aan het langste eind trokken. In de halve finale was FC Twente echter met 6-0 te sterk waardoor de bekerdroom van de Spakenburgers uiteenspatte.
Bekijk de aflevering van Andere Tijden Sport over deze wedstrijd: 

Friese kracht

Het seizoen 1992/1993 werd heel bijzonder voor SC Heerenveen. De Friezen zaten op dat moment nog in de Eerste Divisie, maar wisten in de beker door te stunten tot de eindstrijd. Zo werd de streekderby met Cambuur Leeuwarden (op dat moment in de Eredivisie) met 0-3 gewonnen. Er werd ook gewonnen van Eredivisionisten FC Den Bosch en Fortuna Sittard. Op weg naar de Kuip werd PSV nog met 2-1 verslagen, maar in de finale werd het team van Foppe de Haan met 6-2 naar huis gestuurd door het Ajax van Louis van Gaal.
Bekijk een impressie van de wedstrijd Heerenveen-PSV: 

Eén finale, twee duels

Geen stunt, maar wel een opmerkelijk moment in de historie van de KNVB-beker is de finale tussen Ajax en Feyenoord in het seizoen 2009/2010. Beide clubs mochten van de politie en KNVB geen fans meenemen naar het stadion van de tegenpartij. Dit besluit stond al in 2009 vast na aanhoudende rellen tussen de twee supportersgroepen bij onderlinge wedstrijden. En aangezien de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip gespeeld werd, moest er een manier bedacht worden om fans van beide clubs live van de finale te laten genieten. Het werd uiteindelijk een schoolvoorbeeld van het Nederlandse poldermodel. Ajax speelde een wedstrijd in eigen huis met eigen publiek, en hetzelfde gold voor Feyenoord. Nooit eerder werd er een finale van de KNVB-beker over twee wedstrijden gespeeld. Na twee wedstrijden mocht Ajax zich winnaar noemen van de finale. 
Bekijk beelden van de finale tussen Ajax en Feyenoord in Amsterdam: 

Ajax vernederd

Hoewel Ajax veruit de meeste bekerfinales wist te winnen (18 in totaal), is er ook een finale geweest waarin de Amsterdammers totaal zijn vernederd. Dat was in het seizoen 2013/2014 waarin PEC Zwolle, onder leiding van Ron Jans, de Amsterdammers met 5-1 van de mat veegden. Saillant detail is dat de wedstrijd in het begin minutenlang werd stilgelegd vanwege overlast door vuurwerk vanuit het Ajax-vak. De hoofdstedelingen stonden op dat moment met 1-0 voor. Tijdens deze editie van de bekerfinale maakte de arbitrage in Nederland voor het eerst gebruik van zowel doellijntechnologie als de vijfde en zesde scheidsrechter. 
Bekijk beelden van Ajax - PEC Zwolle: 

VVSB

En in februari 2016 zorgde amateurvoetbalclub VVSB voor een historische bekerstunt: ze wisten tegen FC Den Bosch een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 voorsprong. En dat in de laatste tien minuten! Voor het eerst in 41 jaar bereikt een amateurclub hiermee de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. Aan tafel voorzitter Arjan Broekhof, hoofdtrainer Wilfred van Leeuwen en natuurlijk de euforische spelers van VVSB!
Meer Sport? Ga naar de rubriekspagina .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.