Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Bijvangst: de recepten

  Bijvangst vissoep

  Tijdens de uitzending van dinsdag 21 februari waren culinair journalist Joël Broekaert en chefkok in het Rijksmuseum Joris Bijdendijk te gast. Zij vragen zich af waarom er in ons land een hoop voedsel wordt gezien als waardeloos restproduct, terwijl je er ook heerlijke gerechten mee kan maken. Deze keer lieten zij zien wat je van 'bijvangst' maken. Hieronder vind je de recepten, zodat je zelf de keuken in kan gaan om brandade, wijting met kruidenkorst en een bouillabaise te bereiden. Succes en eet smakelijk!

   

  Sub-recept: Brandade
  100 g droge aardppelpuree
  1 wijtingfilet
  zeezout met venkelzaad en steranijs
  200 ml melk
  2 teen knoflook
  2 el peterselie gehakt
  1 tl mierikswortel rasp
  2 el olijf olie
  peper, zout

  Doe het zout op de visfilet en laat 1 uur marineren, spoel vervolgens af en pocheer de vis zonder huid en graatjes in de melk met de knoflook. De droge puree krijg je door grote aardappelen te poffen op een laagje zeezout in de oven op 180°C graden gedurende 45 minuten. Deze schillen, pureren en warm vermengen met de vis, peterselie, mierikswortel, olijf olie, peper en zout.

  Sub-recept: Wijting met krokante kruidenkorst
  30 g zachte boter
  35 g panko
  1 el fijn gehakte platte peterselie  
  ¼ teen verse knoflook
  1 tl mierikswortel rasp
  1 tl geraspte citroenschil
  peper, zout
  1 wijtingfilet

  Kneed alle ingrediënten inclusief kruiden tot een boter. Controleer op smaak en verkruimel over de visfilet en gratineer of bak 4 minuten op 140°C in een heteluchtoven.


  Sub-recept: Bouillabaise
  1     prei
  1    knolvenkel
  2     sjalot
  ½     bleekselderij
  1     bol knoflook
  80 g    tomaten puree
  ½ el    venkelzaad
  ½ el    korianderzaad
  ½ el    anijszaad
  10    zwarte peperkorrels
  tijm
  laurier
  dragon
  ½ sinaasappels

  100 ml Pernod
  100 ml Noilly prat
  2 l visbouillon

  1 hondshaai
  1 wijting
  1 steenbolk
  1 witje
  1 schar

  Alle groenten en specerijen aanfruiten, vervolgens tomaten puree mee fruiten. Afblussen en flamberen met de Pernod, daarna Noilly Prat toevoegen. De vis schoonmaken en in stukken snijden en hierop leggen. De sinaasappel hierin uitknijpen en meekoken. Alles onderzetten met visbouillon en gaar koken. Sinaasappel verwijderen. Doordraaien en door een fijne zeef duwen en op smaak brengen met peper, zout en piment puree. Eventueel een klontje boter.Gerelateerd