De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Bløf over collaboraties: ‘Nog brok in de keel door Cristina Branco’

  •  
02-11-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1577 keer bekeken
  •  
Blof crows
Bløf stond vorige week in de DWDD-studio met het liedje Zoutelande, een duet met de Vlaamse zangeres Geike Arnaert. De band werkte in haar 25-jarige bestaan vele malen samen met andere artiesten. Vóór de uitzending spraken we met de Zeeuwse band over droomcollaboraties en we stonden stil bij enkele memorabele samenwerkingen uit het verleden. 
Bløf werkte samen met artiesten als Counting Crows, Ilse DeLange, Sarah Bettens en - onlangs voor het album Aan - nog met Typhoon, Anneke van Giersbergen en Geike Arnaert . Voor Bløf begon het avontuur met samenwerkingen in 2002 tijdens een tv-programma van de NPS; de band bestond toen al zo’n tien jaar. Bassist Peter: “De visagiste hier (bij DWDD) is toevallig dezelfde als die bij de opnamen van het tv-programma Paradiso Live met (de Portugese fado-zangeres) Cristina Branco . Ik had het er met de visagiste over dat het één van Bløfs mooiste samenwerkingen ooit was, omdat die zo spontaan tot stand gekomen was. We kenden elkaar niet, we gingen zitten en het was duidelijk dat Cristina haar huiswerk had gedaan. Als ik het erover heb, krijg ik weer kippenvel. Er ging een zucht door de zaal en ze kreeg bij haar eerste noten spontaan een groots applaus. Tot op de dag van vandaag krijg ik daar weer een brok van in mijn keel, omdat het zo echt was.”
Bekijk Bløf en Cristina Branco bij Paradiso Live met 'Dansen Aan Zee':
Blauwe Ruis met Eboman
In het jaar dat Bløf samenwerkte met Cristina Branco, 2002, brachten ze ook het vijfde album Blauwe Ruis uit. Deze plaat namen de Zeeuwen op met, verrassend genoeg, de Nederlandse dj/vj Eboman . Deze artiest staat sinds de jaren negentig bekend om de experimentele dance die hij maakt in geluid én beeld. Eboman is op dat gebied een pionier te noemen. Hij produceerde voor Bløf het album en regisseerde daarnaast ook de videoclip van het nummer ‘Dichterbij Dan Ooit’.
‘Dichterbij dan Ooit’ van Bløf, geregisseerd door Eboman:
Holiday in Spain met Counting Crows
In 2004 verraste Bløf vriend en vijand door een duet op te nemen met de grote Amerikaanse alternatieve rockband Counting Crows: Holiday in Spain. Het nummer stond oorspronkelijk op het album Hard Candy (2002) van de Crows. Het wordt bewerkt tot een duet met Bløf, Paskal zingt in het Nederlands, Counting Crows-frontman Adam Duritz in het Engels. Het verschijnt op het Bløf-verzamelalbum Het Eind van het Begin en werd een dikke nummer 1-hit in Nederland.
De clip van Holiday in Spain: 
Umoja
Het zevende album Umoja uit 2006 is het toppunt van samenwerking bij Bløf. Zanger Paskal: “Naar aanleiding van het optreden met Cristina Branco zijn we (het album) Umoja gaan maken.” Het optreden met de Portugese zangeres deed Bløf inzien dat de mogelijkheden voor samenwerking onbeperkt waren. Bassist Peter: “Je hoeft muziek ook niet te vertalen, dat is helemaal niet nodig. Je kunt gewoon in verschillende talen door elkaar heen zingen. Dat is helemaal niet erg.” Op het album werkte Bløf samen met tal van verschillende muzikanten uit bijvoorbeeld Kenia, Turkije, Cuba en de Verenigde Staten. Eén van de meest bijzondere samenwerkingen op Umoja is die met de Japanse percussieband Kodo bij het nummer Aanzoek Zonder Ringen. 
Clip van 'Aanzoek Zonder Ringen': 
Droomsamenwerkingen
Met wie zou Bløf nog meer willen samenwerken? Peter: “Ik ben groot Beatles-fan en Sir Paul (McCartney) leeft nog, dat zou ik wel heel bijzonder vinden. En ik weet ook wel dat de kans 0,000001 procent is dat het gaat gebeuren, maar al zou ik hem maar één keer kunnen ontmoeten om over muziek te praten, dat zou al genoeg zijn. Sir Paul zou mijn nummer 1 op de lijst zijn. Voor zover er een lijst is!”
Toetsenist/gitarist Bas: “Ik zou wel willen dat Daniel Lanois een Bløf-album produceert. Dat is één van de groten onder de producers.” Daniel Lanois produceerde in het verleden bijvoorbeeld de U2-meesterwerken: The Unforgettable Fire (1984), The Joshua Tree (1992) en Achtung Baby (1991). Daarnaast produceerde hij tal van albums voor grote artiesten als Brian Eno, Emmylou Harris en Bob Dylan. Peter: “Dat is iemand die het produceren naar een ander niveau heeft getild. Je zou kunnen zeggen dat Lanois de studio als instrument gebruikt, waardoor het een toevoeging wordt op je muziek.  Hij denkt goed na over klank en sfeer”
Drummer Norman heeft een hele eigentijdse keuze voor een samenwerking. “ Pharrell Williams . Hij kan liedjes schrijven en heeft heel erg connectie met de nieuwe tijd, onder andere door het ontwerpen van kleding, maar tegelijkertijd heeft hij een connectie met dingen van vroeger.”
Na de producers wil Paskal graag samenwerken met een singer/songwriter. “ Ray Lamontagne , maar dat heeft ermee te maken dat ik hem als zanger weergaloos vind. Dat vind ik misschien wel de mooiste stem die ik ken.”
We blijven Bløf volgen om te kijken of deze droomsamenwerkingen ooit werkelijkheid worden. 
Bekijk hier het duet 'Zoutelande' van Bløf met Geike Arnaert dat ze vorige week speelden bij ons in de uitzending: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.