Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Boek van de Maand maart 2019

  Rubriek: Boeken

  Boek van de Maand maart 2019

  Onze vier boekhandelaren kozen uit de grote stapel romans, non-fictie, poëzie, biografieën en essaybundels, hét boek van de maand. Het boek dat we niet mogen missen en móeten lezen. Ze kiezen uit binnen- en buitenlandse boeken, mits in vertaling beschikbaar. 

  Aan tafel zitten onze vier boekhandelaren: Iris Meijer van Linnaeus Boekhandel in Amsterdam, Jeroen Schwartz van Boekhandel Lovink in Lochem, Margreet de Haan van Boekhandel ’t Spui in Vlissingen en Tim van den Hoed van de Utrechtse Boekenbar uit Utrecht. 

  Boek van de Maand maart: Otmars zonen - Peter Buwalda

  Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in.


  Overige besproken boeken:

  De parade - Dave Eggers

  In een naamloos land wordt na een decennium oorlog een nieuwe weg aangelegd die de twee helften van het land met elkaar verbindt. Twee buitenlandse aannemers zijn verantwoordelijk voor de voltooiing ervan. Terwijl de een avontuurlijk is, het nachtleven en de mensen wil ervaren, wil de ander het liefst zo snel mogelijk terug naar huis. Gaandeweg worden de beide mannen geconfronteerd met de absurditeit van hun werkzaamheden en de verregaande gevolgen die hun aanwezigheid in het land heeft.


  Archief van verloren kinderen - Valeria Luiselli

  Terwijl een Mexicaans-Amerikaans gezin in een tweedehands Volvo een roadtrip maakt van New York naar Arizona, proberen duizenden Centraal-Amerikaanse kinderen de Amerikaanse grens te bereiken. Deze reizen raken steeds meer vervlochten. Hoe dichter de familie bij de grens komt, hoe groter hun eigen crisis wordt: er ontstaat steeds meer verwijdering tussen de ouders, en hun zoon en dochter raken verzeild in een eigen avontuur in de wildernis en in hun verbeelding. Een roadtrip, een familieroman, een aanklacht tegen het onrecht aan de Amerikaanse grens, een aangrijpend verhaal over het vastleggen van herinneringen.


  Klaar - F. Starik

  Dus zo voelt het om dood te gaan. Niet. Ik heb mijn eigen dood van horen zeggen. Ik ken hem alleen als verhaal. Een man van middelbare leeftijd. Achtenvijftig jaar oud. Te jong om zomaar te sterven. Te oud om te spreken van een bloem, in de knop gebroken. Volkomen nikserige leeftijd om dood te gaan. Geen belofte meer, maar ook nog lang niet klaar. Niet voltooid. Hartinfarct. Zwaar. Niks voor jou, schreef een vriendin. Ze zette er niet bij welke ziekte ze wel bij mij vond passen.

  Meer over de boeken in DWDD.

Gerelateerd

DWDD Summerschool Diederik van Vleuten

DWDD Summerschool 2019

Sandra Reemer

De DWDD Songfestivalquiz

thumb-boekvandemaandfeb

Boek van de Maand februari 2019