De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

De 5 beste Nederlandse liedjes volgens Nielson

  •  
17-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1092 keer bekeken
  •  
Nielson Songbook
Welke Nederlandse liedjes behoren absoluut tot ons culturele erfgoed? In het Groot Nederlands Songbook stelt DWDD met behulp van haar gasten de canon van de Nederlandse liedkunst op. Elke gast voegt een nummer toe aan de lijst én speelt het vervolgens zelf. Nielson koos voor  Smoorverliefd van Doe Maar, maar tipt voor DWDD Extra nog vier Nederlandstalige liedjes die uitzonderlijk goed zijn.
Doe Maar - Smoorverliefd
“Ik vind Doe Maar de meest interessante band die Nederland ooit gehad heeft. Zij durfden
super eigenwijze muziek te maken en werden daarmee onbedoeld de eerste grote popidolen
van Nederland. Maar nu de hype al jaren verdwenen is en de tienermeisjes die toen fan waren
volwassen zijn geworden, wordt met elke play op de radio weer duidelijk hoe goed de muziek
eigenlijk was. Voor mij is het een mysterie hoe je zulke tijdloze muziek kunt maken, terwijl je
zo eigenzinnig bent in teksten, melodieën en arrangementen. De muziek zou ook in 2017 gemaakt
kunnen zijn wat mij betreft. Ik heb Smoorverliefd gekozen, omdat het simpelweg het liedje is
dat mij het lekkerst ligt om te spelen. Want echt kiezen kon ik niet tussen Is Dit Alles, De Bom,
Sinds 1 Dag Of 2, Belle Helene , enzovoort, enzovoort.”
Abel - Onderweg 
“Abel heeft met dit liedje een soundtrack voor mijn jeugd gemaakt. Zodra ik dit liedje hoor, dwalen
mijn gedachten af naar mijn pubertijd. Mijn eerste verliefdheid, maar ook het zoeken naar mijn
muzikale identiteit. Misschien is Abel wel één van de artiesten die mij heeft doen besluiten voor altijd
Nederlandstalige muziek te blijven maken. Ik baal er nog steeds ergens van dat iemand met zo’n mooie stem na 1 liedje al is verdwenen uit de popgeschiedenis. Maar gelukkig wel met een klassieker.”
BLØF - Harder dan ik hebben kan 
 
“BLØF is de grootste band van Nederland in mijn ogen. Ze bestaan al langer dan 20 jaar en dat komt
in de eerste plaats door de parels van liedjes die ze hebben gemaakt. Daarnaast heeft leadzanger Paskal Jakobsen van alle zangers in ons land de stem die mij het meeste aanspreekt. Hij kan de, soms briljante en soms onbegrijpelijke, teksten van Peter Slager met zoveel overtuiging brengen dat ik alles geloof wat hij zingt. Het mooiste aan BLØF vind ik dat er genoeg mensen zijn die geen fan zijn van de band, maar wel een liedje van ze kunnen noemen waar ze iets mee hebben. Harder dan ik hebben kan is er zo een.”

Acda & De Munnik - Niet of nooit geweest 
“Dit liedje is puur jeugdsentiment. Iedere zomervakantie zat ik avonden lang voor de voortent
de grootste Nederlandse liedjes te zingen samen met mijn broertjes. Niet of nooit geweest was naast een prachtig liedje ook een liedje wat je lekker meerstemmig mee kon schreeuwen over de camping. Het gebeurde dan ook meer dan eens dat we niet meer voor onszelf zaten te zingen, maar dat er mensen bij kwamen zitten voor een dosis muziek en gezelligheid. Niet of nooit geweest was het favoriete liedje van mij en mijn broertjes en heel soms, als we elkaar weer tegenkomen op een verjaardag en er is een gitaar in de buurt, dan….”
Guus Meeuwis - Brabant 
“Ik ga niet weer het hele verhaal vertellen over dat Guus vroeger mijn voorbeeld was. In plaats daarvan wil ik het graag hebben over Brabant . Het liedje. Hoe krijgt iemand het voor elkaar om mij met een liedje heimwee te bezorgen naar een provincie waarin ik niet eens woon? En ik weet dat ik hierin niet de enige ben. Er zijn Amsterdammers die dit liedje graag horen en zelfs meezingen. Brabant is een echte Nederlandse evergreen en een creatief meesterwerk. Oké, oké, je kunt je afvragen of dit Guus ook was gelukt als hij in Zuid-Holland had gewoond haha. Maar dat doet niets af een het liedje!”
Hier vind je meer van Het Groot Nederlands Songbook .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.