Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • De 5 favoriete liedjes van Charl Delemarre

  Charl Delemarre tumb 5 liedjes

  Charl Delemarre is een gedreven singer-songwriter die na het afronden van zijn Havo-opleiding zijn koffers op een motor bond om van Zuid-India naar de Himalaya te rijden. Sindsdien houdt de Limburger zich alleen nog maar bezig met muziek. Bij het schrijven van nummers put hij vooral uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn reis door India. Een rondtrekkende troubadour op oorlogspad, met een rugzak vol met persoonlijke liedjes.
  We spraken Charl vlak voor de uitzending en vroegen hem naar zijn 5 favoriete Nederlandse liedjes. 

  1. Zonder bagage - Ramses Shaffy
  “Ik ben over de rest nog even aan het twijfelen, maar wat ik zeker weet is 'Zonder Bagage' van Ramses Shaffy. Dat is een nummer die hij -schijnbaar- heeft geschreven toen ‘ie al heel bekend was, maar hij had zo veel schulden dat ‘ie uit zijn huis werd gezet. En Liesbeth List heeft toen met haar man al zijn spullen opgekocht. Maar Ramses Shaffy had daarna ook gewoon nog meer geld nodig. En in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, dacht ‘ie: ‘Ik ben nu alles kwijt, dus ik gewoon weer bij nul. Ik kan nu weer compleet vrij leven.' Dat vind ik zo mooi. Dat wanneer alles van je is weggenomen, je geen vrouw hebt, geen bezit, en je loopt over straat en denkt ‘Hè, hè, eindelijk vrij.' Dat vind ik zo bijzonder. En na dat nummer ging hij weer skyhigh natuurlijk. Daarom vind ik dat nummer te gek.”  2. Beste Vriend - Dichter Bob
  “Dat is een band die niemand kent en dat is ook heel logisch. Dat zijn mensen die ik zo via via uit Rotterdam ken, toen ik daar woonde. En dat is eigenlijk een groep vrienden die samen op zolder zijn gaan zitten. Die hebben gewoon een paar nachten lang, misschien wel een paar weken lang, gewoon alleen maar muziek geschreven. En die hebben op één dag ineens zes albums uitgebracht. Veder hebben ze één of twee keer opgetreden, en dat was ‘t. En dit nummer heeft zo ontzettend veel melancholie. Iedere keer als ik het opzet moet ik bijna weer een traantje wegpinken. Het is jezelf vinden in de complete verlorenheid van het bestaan. Hij zegt ook bijvoorbeeld: “Jij bent mijn beste vriend, zonsopgang; laten we schaatsen.” Het gaat misschien ook over loslaten. Maar dat is een nummer dat ik er heel graag tussen wil hebben omdat niemand het kent. En het bij mij zoveel gevoelens losmaakt.”


  3. Rode Wijn – Bram Vermeulen
  “Dat is een nummer dat ikzelf ook veel gespeeld heb en het gaat over liefde verliezen. In dit geval een scheiding, tenminste, zo komt dit bij mij over. Nu ben ikzelf nooit getrouwd geweest, noch ben ik gescheiden, maar toen ik dit nummer ontdekte en toen ik het ging spelen, toen kampte ik ook met liefdesverdriet. En toen was dit nummer zo ontzettend logisch voor mij om te spelen en toen werd het mijn lijflied. Het is zo ontzettend gaaf. Het gaat dus om je vrouw of je vriendin verliezen in de liefde, maar je ziet er tegelijk tijd ook de humor van in. Je krijgt heel erg door dat je aan het zwelgen bent in zelfmedelijden. En dat vind ik mooi aan dat nummer.”


  4. Liefste – Typhoon
  “Ik zat er net over na te denken, omdat ik het gek genoeg heel lang niet heb geluisterd. Het is misschien wel raar want alle nummers die ik noem hebben een beetje hetzelfde thema. Misschien wel logisch. Want dit nummer gaat ook over liefde en gebroken harten. Maar dit is ook een nummer waarvan de tekst echt geweldig is. De brug die Typhoon maakt tussen dingen letterlijk zeggen en beeldspraak gebruiken, en de arrangementen bij elkaar, zijn zo mooi. Het is een nummer dat voor driekwart gewoon normaal is en dan komt er een outro die zo hemels is en zo verklarend. Zo pijnlijk. Maar toch zo mooi. De reden dat dit nummer voor mij er gewoon tussen moet zitten.”


  5. Ik zou wel eens willen weten - Jules de Corte
  “Dit is wel grappig, want ik heb verhalen over dit nummer gehoord. Het is voor mij tekstueel één van de betere nummers ooit geschreven, alleen dat geldt maar voor driekwart van het nummer. Want hij legt ongelofelijk mooi uit hoe de wereld werkt en wat er mis is. Hij relativeert alles wat bestaat. Alleen bij dat andere kwart van het nummer geeft hij de hele tijd een christelijk antwoord. Dan zegt ‘ie bijvoorbeeld: “Ik zou weleens willen weten waarom de wolken zo snel gaan”, en daar geeft ‘ie dan een heel mooi poëtische antwoord op. En vervolgens zegt ‘ie: “Maar, het is Gods wil.” Of hij zegt iets van: “Het is maar een engelen spel.” Maar wat ik heb gehoord over dat nummer is dat hij een tijdje voor een christelijke omroep werkte en dat hij daarvoor nummers moest schrijven. En dat hij daarom steeds die christelijke slotzinnen gebruikte. En er is dus een tweede versie van dat nummer, waar een andere zanger dingen weerlegd vanuit de wetenschap. Dus ik denk dat hij zelf heel goed doorhad dat het niet helemaal klopte wat hij zong. Dat hij het misschien niet wilde zingen, maar het toch moest omdat hij onder contract stond. En daarom is dit voor driekwart één van de mooiste nummers ooit geschreven in de Nederlandse taal. Op het christelijke stukje na. Niet dat ik niet van christenen houd, maar hij weerlegt zijn eigen teksten op deze wijze op een slecht onderbouwde manier." 


Gerelateerd