Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • De allerbeste Nederlandse liedjes volgens Maaike Ouboter

  Rubriek: Groot Nederlands Songbook

  Maaike Ouboter Groot Songbook 16 9

  Welke Nederlandse liedjes behoren absoluut tot ons culturele erfgoed? In het Groot Nederlands Songbook stelt DWDD met behulp van haar gasten het canon van de Nederlandse liedkunst op. Iedere editie voegen twee gasten elk een nummer toe aan de lijst en spelen het vervolgens zelf. Maaike Ouboter, die nu werkt aan haar nieuwe album, voegde haar favoriet 'Over de muur' van Klein Orkest toe, maar tipt voor DWDD Extra nog vijf Nederlandstalige liedjes die uitzonderlijk goed zijn. 

  Het te late einde – Maarten van Roozendaal

  “Maarten vind ik sowieso fantastisch, zowel zijn teksten als zijn uitvoering. Hij weet heel goed wat hij vertelt. Dit is een prachtige tekst, die nog mooier wordt door de manier waarop hij het vertelt, door de keuze van woorden waar hij de nadruk op legt. Het gaat over vergankelijkheid, ouderdom. Nu wil ik niet teveel uitleggen waar het over gaat, want dat doet afbreuk aan het verhaal dat hij vertelt. Dat geldt eigenlijk voor alle heel goed geschreven liedjes, maar voor die van Maarten in het bijzonder.
  Dit liedje heeft eigenlijk alleen maar coupletten en als het liedje is afgelopen heb je echt het gevoel dat je die mensen kent. De pijn en ontroering zijn voelbaar. ‘Lieske’ van Henny Vrienten heeft dat ook. Ik word altijd geraakt door dit thema, de cirkel van het leven. Ouderdom lijkt verdacht veel op het begin van het leven. Een kind moet je vooral veel liefde geven, hetzelfde geldt voor heel oude mensen. Uiteindelijk is liefde het belangrijkst.” 

  Wie – Herman van Veen

  “Ik ben opgegroeid met Herman van Veen, dat luisterden mijn ouders heel veel. Hij voelt daardoor heel vertrouwd, terwijl ik hem totaal niet persoonlijk ken. Op het eerste gehoor ga je bij het lied mee in de boosheid, de strekking is ‘wie heeft jou dit aangedaan?’. Maar aan het eind van het liedje zit één zin: ‘wie heeft jou net als ik te weinig lief gehad?’. Door die net als ik verandert de hele context van het verhaal. Dat besefte ik op latere leeftijd pas, toen ik zelf al schreef en meer bezig was met tekst. Dat vind ik het mooie aan taal, één zin of woord kan de lading zoveel veranderen.” 

  “Bij de vraag naar ‘de beste Nederlandse liedjes’, merkte ik dat mijn keuze meer uitging van tekst, dan van melodie. Als je mij gevraagd zou hebben naar de beste Engelstalige liedjes, dan zou ik misschien meer naar de muziek gekeken hebben. Alhoewel mijn volgende liedje een hele prachtige melodie heeft:”

  Verliefd – Skik

  “Een soort filmsoundtrack, heb ik graag op mijn koptelefoon als ik door de stad fiets. Het heeft een grappige benadering: ‘alsjeblieft, moet dat nou, ik ben weer verliefd’. Ik was vergeten dat ik het kende, tot ik bij de theatertour van Stephanie Struijk was. Zij speelde dit liedje in de toegift.
  Het liedje blijft maar doorrollen, het bouwt op. De sfeer is ook heel Hollands, echt een Nederlands liedje, dat voor mij nostalgisch aanvoelt. Prachtig geschreven door Daniël Lohues, niet alleen qua structuur, maar de tekst en melodie vullen elkaar naadloos aan.” 

  Allemaal angst – Robert Long

  “Ken ik ook van mijn ouders, ik heb onlangs zijn platen herontdekt. Het is een schertsende opsomming van alle dingen waar we wel niet bang voor zouden moeten zijn: 

  'Als je fruit eet krijg je wormen
  van veel wassen word je kaal
  en als straks de bom zal vallen
  nou dan gaan we allemaal
  kattenharen zijn vergiftigd
  geef geen zoentjes aan een hond
  keer nooit je rug toe naar een homo
  want dat zittie aan je kont'

  Een oproep die nu nog actueel is. Laat je angsten los en leef. Dat ludieke protest vind ik mooi aan Robert Long, en eigenlijk aan bijna alle Nederlandse muziek uit die tijd. Maatschappelijke issues op een cabareteske manier benaderen, niet alleen maar liefdesliedjes schrijven."

   

  "En dat motto ‘durf te leven’ is natuurlijk het allerbest gevangen in het volgende lied:”

  Mens, durf te leven – Ramses Shaffy

  “Dit is een lijflied voor mij. Dat zongen wij altijd met de hele familie, tijdens de afwas, achter de piano, hier ben ik mee opgegroeid. En het is Shaffy, punt. Ik zing niet zo vaak uit volle borst, maar vroeger bij dit nummer altijd. De liedjes die ik nu schrijf lenen zich niet zo voor voluit meezingen. Grappig, misschien moet ik dat gaan weer eens gaan doen. Maar dit is les één van mijn opvoeding: durf te leven!”  

  Dit is de cover die Maaike in de uitzending speelde:

   Lees en kijk alles op de rubriekspagina van het Groot Nederlands Songbook.

Gerelateerd