Elke werkdag, 19:00 op NPO 1

 • De Ed Van Der Elsken Fotowedstrijd: De Winnaars

  elsken

  Nederlandse straatfotograaf en cineast Ed van der Elsken is wereldberoemd om zijn straatfotografie en dan specifieker, zijn sprekende portretten. Hij was altijd op zoek naar bijzondere mensen voor zijn foto's. Van prachtige jonge meisjes, tot ongemakkelijke en zelfbewuste mannen of tegendraadse jeugd. Zijn doel was het vastleggen van de tijdsgeest van de stad, in zijn straatportretten.

  Toen Jasper Krabbé in februari bij ons langskwam om te praten over het werk van Ed, hebben we ook een fotowedstrijd uitgezet. We vroegen aan onze kijkers om hun allerbeste straatportret in te sturen en dat deden jullie massaal. Meer dan duizend inzendingen waren er. Jasper zat in de jury en koos uit al deze prachtige inzendingen onderstaande top drie. De winnaar ontvangt een verzorgd diner voor twee en een bezoek aan een DWDD uitzending naar keuze! 


   

  1. Ferk de Kroon | "Myself, Amsterdam 2016" 

  Jasper:

  Een visuele rijm met het beroemde zelfportret van de jonge Ed van der Elsken in Parijs in St. Germain. De concentratie van deze (jonge) fotograaf, zichzelf niet mooier makend maar met een echt onderzoekende blik is heel mooi door de beweging in het haar, die dubbele reflectie erboven en door het beeld in de weerspiegeling van het glas.

  2. Roxane Ciggaar | "ROLLER-GIRL

  Jasper:

  "Deze is geheel in de geest van Ed, zoals de meisjes op de nieuwmarkt en in de Beethovenstraat. Het contact tussen fotograaf en het meisje maakt de foto zo echt en zo ontzettend levend. Het schreeuwt gewoon: 'Love Life'!"

  3. Paul Honigh | "Wie geeft me Jatmous"

  Jasper: 

  "Deze foto voet heel erg jaren 50 aan en had in die tijd gemaakt kunnen zijn, de kinderwagen, het meisje en de oudere vrouw, haar kleding, het voelt allemaal vintage Ed van der Elsken aan. Het meisje kijkt naar de fotograaf en dus naar ons. Heel ontroerend zijn de details van haar handeltje als schoenpoetsertje, maar ook de belletjes in de etalage van de fietsenwinkel doen mee.

  We nemen zo snel mogelijk contact op met de winnaar en ook de nummer twee en drie ontvangen van ons een kleine prijs! Bedankt allemaal voor het meedoen en dank aan Jasper voor zijn rol als jury. Tot de volgende wedstrijd! 


  Alle rechten van de foto's behoren toe aan de fotografen.   

  Benieuwd naar alle foto's? Bekijk dan snel hier de gehele voorselectie!

Gerelateerd

 • - Advertentie -

Meer nieuws