Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • De Playlist Van: Rag'n'Bone Man

  Rag'n'Bone Man

  De waanzinnig krachtige stem van de in Engeland geboren Rag’n’Bone Man is niet in woorden te vatten. Rory Graham, zoals de getatoeëerde Brit eigenlijk heet, heeft dan ook niet voor niets deze stagename gekozen. Een Rag’n’Bone Man is namelijk iemand die vroeger alle afgedankte eigendommen van mensen ophaalde, om daar vervolgens iets nieuws mee te maken.
  Dat is dan ook exact wat deze rasartiest doet. Neem de keiharde beats en bas van hiphop, de heartbreak van blues, de emotie van soul, gooi daar een scheutje folk en de giga-stem van een gospelzanger bij en dan kom je in de buurt van wat Rag’n’Bone Man maakt. Hij heeft een ongekend goede live-reputatie en hij speelde afgelopen zomer dan ook onder andere Lowlands plat en was hij gister nog de afsluiter van Into The Great Wide Open.  

  Wij vroegen hem om een mini-playlist samen te stellen van de allerbeste liedjes in de genres waar hij de meeste inspiratie uithaalt!

  SOUL

  “In ieder geval Donny Hathaway met ‘A Song For You’. Het heeft gewoon een prachtig arrangement en zijn stem is ongelooflijk, zo zuiver. Dit liedje moet je echt luisteren als je alleen bent, dan kun je het echt voelen. Het snijdt recht door je ziel.”

  HIPHOP

  “Oei, da’s een moeilijke. Maar als ik dan echt moet kiezen, ga ik voor Kurtis Blow met ‘The Breaks’. Heel vroege hiphop, uit de begintijd, toen Grandmaster Flash koning was.

  Het nummer krijgt nu weer meer populariteit, dankzij tv-series als ‘The Get Down’ (Op Netflix, over de begindagen van de hiphop, red). Het nummer belichaamt echt de vibe van toen, die geweldige sound en beat die ik ook in mijn werk probeer te verwerken.”

  BLUES

  “Dat moet Robert Johnson zijn met ‘Me And The Devil Blues’. Er doet een verhaal de ronde dat hij zijn ziel aan de duivel heeft verkocht in ruil voor zijn supervette gitaarskills. Het klinkt alsof hij de gitaar met twee handen tegelijk bespeelt. Dit nummer is naar mijn mening de definitie van blues.”

  DRUM AND BASS

  “In mijn jonge jaren MC’de ik op drum’n’bass tracks. Dat waren mijn eerste ervaringen op het podium. Maar ik heb nooit echt van die agressieve drum’n’bass gehouden. Ik hou meer van reggae georiënteerde drum’n’bass, zeg maar jungle. Een goed voorbeeld hiervan is Heretic ft. Top Cat met ‘Bunn The Sensi’." 

  FUNK

  “Da's makkelijk. Sly & The Family Stone met ‘If U Want Me To Stay’. Het is die baslijn, dat is precies wat ik ook in mijn nummers probeer te doen. Het is gewoon zo goed, Sly is eigenlijk altijd goed.”

  ONE MORE THING

  “Oké, ik weet dat het geen genre is, maar Outkast moet er echt bij! Het is mijn favoriete band. Ze zijn zo consistent op hoog niveau, terwijl ze zichzelf bij elke plaat opnieuw uitvinden. Te gek. Ik denk er zelfs over om mijn album naar een liedje van hen te vernoemen: ‘Git Up, Git Out and Git Something'."

   
  Luister hier 'Human' van Rag'n'Bone Man:

   

Gerelateerd