Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • De Redactie Tipt: Radio & Podcasts

  redactie_tipt

  Vandaag is het Wereld Radio Dag! De feestdag is in 2012 in het leven geroepen door UNESCO. Zij wilden de radio op grootse schaal vieren om aan te tonen dat het stokoude medium nog steeds ontzettend belangrijk en mooi is. Daarom wordt vandaag wereldwijd radio – in de breedste zin van het woord – in het zonnetje gezet. Van muziek tot aan podcasts en van obscure radiokanalen tot grote events: radio is alive and kicking!

  Omdat ook wij op de redactie ontzettend blij zijn met radio, hebben we aan de redactie hun must-listen tips gevraagd! Dus ga lekker zitten aankomend weekend, zet dit lijstje aan en ga mee op radioreis!


   1. Echt Gebeurd

   

  In deze podcast vertellen Paulien Cornelisse, Micha Wertheim en hun gasten allemaal waargebeurde bijzondere, grappige of schrijnende verhalen die ze zelf hebben meegemaakt. Het is intiem, vaak hilarisch en met name heel verslavend.

   

  2. This American Life

   

  Als we het dan toch over podcasts hebben moeten we This American Life ook noemen. De podcast is wereldwijd namelijk een van de aller-populairste die er momenteel bestaan. Elke keer wordt er een thema uitgekozen, en vanuit dat thema worden verschillende fantastische verhalen verteld in de eerste persoon enkelvoud.

   
  3. 
  Night Vale

   

  Waan je inwoner van een klein, bijna verlaten fictief woestijnstadje. Twee keer per maand krijg je updates over de intriges en mysteries in het dorp, maar ook gewoon over de weersverwachting. Het wordt omschreven als een “local news Twin Peaks” en is echt bloedstollend en te gek!

   
  4. Man Met De Microfoon


  Chris Bajema heeft met deze podcast het “eerste radioprogramma zonder omroep” gemaakt. Hij trekt een stadswijk in Amsterdam in en gaat daar op zoek naar de beste verhalen een beetje a la Man Bijt Hond. Soms ontroerend, vaak geestig. En wat wil je ook met schrijvers als o.a. Paulien Cornelisse en Jan Jaap van der Wal.

   
  5. 
  FIP Radio


  France Inter Paris, oftewel FIP Radio is een (je zou het niet zeggen) Franse publieke radiozender. Begonnen in 1971 en nauwelijks veranderd van concept: non-stop muziek enkel onderbroken door één korte nieuwsuitzending en de verkeersinformatie. Het is prachtige muziek die je niet vaak hoort op de radio, van chansons tot wereldmuziek en van filmmuziek tot klassieke composities. Een heerlijke zender!

   
  6. The Pharmacy van Dr.Dre


  Op Beats 1 heeft Dr. Dre zijn eigen podcast die je zowel kunt beluisteren als bekijken. Deze wordt door een van onze redacteuren omschreven als “radio 2.0”. Het is losjes en met een te gekke stream, en bovendien gewoon heel goed uitgevoerd. De podcasts worden opgenomen in zijn eigen studio, of bij artiesten thuis wat de afleveringen ook een unieke feel geeft.


   7. Triple J

  Dit Australische radiostation is specifiek gericht op luisteraars tussen de 18 – 24 en met succes. In tegenstelling tot veel grote radiozenders richt Triple J zich meer op de alternatieve, indie en Australische muziekscene en komt hierdoor regelmatig met pareltjes van ontdekkingen naar voren.

   
  8. Not Too Deep

  Grace Helbig is een van de populairste  Youtubers ter wereld met een gigantische achterban. Haar comedy, sketches en rubrieken zijn hilarisch en vinden hun weerslag bij een jong, maar divers publiek en dat doet deze podcast ook. Ze interviewt met name andere Youtubers en houdt hilarische en open gesprekken met ze. Grappig, vermakend en de perfecte dosis awkward.

   

   Veel luisterplezier!

Gerelateerd