De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

DWDD Tipt: 15 festivalacts van 2016

06-05-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
DWDD Tipt festivals 2016
De festivalzomer staat voor de deur, naar deze concerten kijken onze muziekredacteur Hanna (links) en haar stagiaire Vera (rechts) uit.
MHD
In minder dan drie maanden tijd is de Franse rapper MHD (Mohamed Sylla) uitgegroeid tot een online fenomeen. Met zijn ‘Afro Trap’-serie op YouTube pakt hij miljoenen views. Terecht, dit móét je horen! En dat kan, want zijn grotendeels op Afrikaanse klanken geïnspireerde debuutalbum met dansbare beats is nét uit.
Te zien:
28 augustus: ENCORE festival 
De Likt
Jordy Dijkshoorn, Giorgi Kuiper en John van Beek vormen samen De Likt: een geweldig electro-funk-hiphoptrio uit Rotterdam en één van de leukste Nederlandse live-acts van het moment. Wat je kunt verwachten: miniscule glitterspeedo’s, crowdsurfing, keytar-solo’s en sexy tunes. Mis het niet.
Te zien:  
28 mei: Dauwpop
24 juli: Zwarte Cross
31 juli: Damaris Festival
26 augustus:  Amsterdam Woods Festival
Savages
Als je deze ‘all female’ postpunkband uit Londen nog niet gezien hebt, dan weet je wat je te doen staat deze zomer. Verdomme, wát een band, wát een vrouwen! Savages blaast je van je sokken. Frontvrouw Jehnny Beth doet met haar korte kapsel en bezeten performance denken aan de jonge Ian Curtis.
Te zien:  
24 – 26 juni: Down The Rabbit Hole
Unknown Mortal Orchestra
Voor de liefhebbers van weirde, funky popsongs met een strak rockrandje is Unknown Mortal Orchestra een niet te missen naam. Het laatste album van de Amerikaanse band, 'Multi-Love', laat ons verlangen naar zomerse festivalweides. Een perfecte festivalact, omdat je er zowel heerlijk ontspannen bij in het gras kunt liggen als juist op de eerste rij mee staan zingen. Met de titeltrack van het laatste album bijvoorbeeld, wát een nummer…
Te zien:
17 - 19 juni: Best Kept Secret Festival
Anderson .Paak
Hij viel vorig jaar al op door zijn bijdrages aan het laatste album van Dr. Dre, ‘Compton’. Maar zijn eigen album, ‘Malibu’, mag er ook zijn. Als je van Frank Ocean en Kendrick Lamar houdt, kun je de sexy soul/r&b/hiphop tracks van .Paak waarschijnlijk ook wel waarderen: geweldige soulzanger en multi-instrumentalist. En wat een schatje, bovendien. Positive vibes all over!
Te zien:  
1 - 2 juli: Pitch
8 – 10 juli: North Sea Jazz
19 – 21 augustus: Lowlands 
Bombay
Dit Amsterdamse trio is zonder twijfel één van de beste Nederlandse bands van 't moment. Hun aanstekelijke poprock is van hoog niveau en live zijn de muzikanten messcherp. De band is inmiddels ook geliefd in Frankrijk en heeft zelfs een plekje op Sziget Festival in Hongarije weten te veroveren! Reken op een vette moshpit bij hun hitsingle 'Slow Motion'.
Te zien:
9 juli: Stone Rock Festival
31 juli: Damaris Festival
20 Augustus: Lowlands
Dazzled Sticks
‘Een muzikale speeltuin met een Amsterdammer achter de knoppen en een Zwollenaar achter de microfoon,’ zo omschrijven zanger Dazzled Kid (Tjeerd Bomhof) en rapper Sticks hun samenwerking als Dazzled Sticks. En die is op het podium net zo spannend als op papier: de mix van hiphop en poprock resulteert in perfect meezingbare hits. Probeer hier maar eens stil te blijven staan!

Te zien:
28 mei: Dauwpop
17- 19 juni: Best Kept Secret Festival
31 juli: Damaris Festival
STUFF.
Hun debuutalbum werd al dolenthousiast ontvangen in België en Engeland, maar een optreden van de band is pas echt een trip. Dat kan iedereen beamen die vorig jaar op Into The Great Wide Open door deze instrumentale Gentse band omver werd gespeeld. Hun mix van jazz, funk, hiphop en elektronica verandert steeds van richting en groove, gaat dat zien!
Te zien:
10 juli: North Sea Jazz
23 juli: 22 Fest
19 augustus: Lowlands
Lucky Fonz III
Na bijna zes jaar bracht Lucky Fonz III weer een Nederlandstalig album uit. Van gabber tot smartlap en folky pop: de muziek schiet alle kanten op en het klinkt nog fantastisch ook! Bijkomend voordeel is dat de zanger één van de leukste entertainers van 't land is. Zou 'Linde met een E' het Nederlandse festival-anthem worden?
Te zien:
21 mei: Terug naar het begin festival
10 - 12 juni: Pinkpop
Weval
De samenwerking tussen studievrienden Harm en Merijn is een succesverhaal so far: het duo sleepte een internationaal platencontract binnen en stond al op festivals als ADE, Best Kept Secret en DGTL. Weval maakt elektronische muziek die live nóg spannender en dansbaarder blijkt dan op plaat. Een aanrader voor de nachtelijke uurtjes op het festivalterrein!
Te zien:
17-18 juni: We Are Electric
1 - 2 juli: Pitch Festival
19 - 21 augustus: Lowlands
GoGo Penguin
Dit veelbelovende jonge, experimentele jazz trio uit Manchester speelt met invloeden uit electronica, trip-hop en klassieke muziek en heeft onlangs een platencontract met het befaamde Blue Note label getekend. Dromerige, trippy, intense muziek om je lekker in te verliezen.
Te zien:
10 juli: North Sea Jazz 
Anohni
Anohni is de nieuwe naam van Antony Hegarty, leadsinger/songwriter van Antony and the Johnsons. Voor haar nieuwe plaat ‘Hopelessness’, die volgende week uitkomt, dook de Britse de studio in met producers Oneohtrix Point Never en Hudson Mohawke. Het album gaat de strijd aan met heersende opvattingen over populaire muziek door krachtige politieke teksten in dance-poptracks te gieten. Anohni omschrijft het nieuwe project als ‘een elektronische plaat met scherpe tanden’.
Te zien:  
24 - 26 juni: Down The Rabbit Hole
Bazart 
Je denkt bij Nederlandstalige muziek niet direct aan de donkere indiepop/r&b-muziek die Bazart maakt, maar deze verrassende combinatie is fantastisch! Ze stonden in thuisland België al in het voorprogramma van Oscar & The Wolf en hebben een bizar volle concertagenda – zeker als je je bedenkt dat de band nog maar een half jaartje op volle kracht bezig is. De Gentse bandleden, allemaal nog maar rond de 22 jaar oud, hebben met hun debuut-EP in ieder geval grote indruk gemaakt.
Te zien:
10 – 12 juni: Pinkpop
16 – 23 juli: Valkhof Festival
1 – 4 september: Into The Great Wide Open
Courtney Barnett
Ze maakte één van de beste poprockplaten van vorig jaar en bewees stiekem al op Lowlands 2015 dat haar muziek zich perfect leent voor een energiek festivalpubliek. Met heerlijke rechttoe-rechtaan teksten die je direct mee kunt zingen (lees: schreeuwen) en een strakke liveband is de Australische geen belofte meer, maar een live-act die je dit jaar écht niet meer mag missen.
Te zien:
24 - 26 juni: Down The Rabbit Hole 
WHITE
We konden de Schotse band al eerder in topvorm aanschouwen op London Calling en Eurosonic – en gelukkig zijn ze deze festivalzomer terug in Nederland! WHITE gooit alles bij elkaar: funk, poprock en zelfs disco. Hun catchy nummers en extreem energieke voorkomen zijn dé succesformule die je op Metropolis festival in Rotterdam gezien móet hebben! Zei iemand hier ‘de nieuwe Franz Ferdinand’?
Te zien:
3 juli: Metropolis Festival
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.