Elke werkdag om 19:00 op NPO 1

 • DWDD University presenteert: ‘Superzintuigen’ door Freek Vonk

  Rubriek: DWDD Extra , DWDD University

  Freek Vonk evolutie still

  In zijn derde college vanuit de Gashouder in Amsterdam laat bioloog Freek Vonk ons zien hoe dieren de wereld waarin we leven waarnemen. Wij kunnen alleen maar met verbazing en bewondering kijken naar sommige wonderbaarlijke manieren waarop dieren zien, ruiken, horen, voelen en proeven: ze hebben ‘superzintuigen’. DWDD University presenteert: ‘Superzintuigen’ door Freek Vonk werd vrijdag 1 december uitgezonden.

  Wil je het college terugkijken? Ga dan hier naar ons digitale magazine.

  Freek Vonk: "Onze zintuigen bepalen hoe wij de wereld ervaren. We denken te weten hoe deze eruit ziet. Toch bestaan er parallelle werelden die wij niet kunnen zien, horen, voelen, ruiken of proeven. Dieren hebben unieke zintuigen en kunnen hiermee dingen die voor ons mensen onmogelijk zijn. In mijn college duik ik in die wereld, de wereld van superzintuigen!"

  Van ratelslangen tot sterneusmollen en van vogelbekdieren tot ratten: dieren hebben talloze eigenschappen, waarvan wij alleen maar kunnen dromen. Ze zien andere kleuren, horen een storm van honderden kilometers verderop al aan komen of ruiken landmijnen onder de grond.

  Freek Vonk (1983) is Nederlands meest bekende bioloog. Hij studeerde af aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in de evolutiebiologie van reptielen. In 2012 promoveerde hij op het proefschrift ‘Snake evolution and prospecting of snake venom’. Hij is research fellow bij Museum Naturalis in Leiden en presenteert verschillende tv-programma’s bij de NPO. Eerder presenteerde hij voor DWDD University de colleges ‘Gif’ en ‘Evolutie’.

  Ook bij dit college zal een digitaal magazine verschijnen. Het magazine bij het college ‘Evolutie’ kun je hier bekijken.

Gerelateerd