Elke werkdag om 19:00 op NPO 1

 • Eva Jinek "Vijf dingen die je moet doen als je in de V.S. bent"

  Diner

  “Zoek de meest aftandse diner op die je kunt vinden. Ga aan de bar zitten (niet in een cubicle!) en bestel het grootste, vetste Full American Breakfast dat je kunt vinden. Pannenkoeken die je overgiet met maple syrup die vervolgens ook naar de Hashbrowns, eieren, worstjes en bacon kruipt. Heerlijk. Je moet de dag ervoor niks eten, want anders krijg je nog geen fractie van het ontbijt op.

  De reden dat je aan de bar moet gaan zitten is natuurlijk dat je daar snel aan de praat raakt. Amerikanen zijn enorm praatgraag, open en oprecht geïnteresseerd. De kans is groot dat zij jou al hebben aangesproken voordat je goed en wel op de barkruk zit.”

  Charleston
  “Ga naar Charleston, South Carolina. Een prachtig, bijna Europees stadje. ‘Oud’ naar Amerikaanse maatstaven. Ga dan naar de haven en smeek de lokale vissers of je mee mag met een garnalenboot. Zeggen dat je héél stil zult zijn én keihard kan meewerken helpt. De afvaart is om twee uur ’s nachts en je komt om twee uur ’s middags weer moe, maar heel voldaan terug om vervolgens een flinke berg garnalen in de lokale bar te verorberen.

  Echt een schitterende ervaring, de laatste twee uur van de terugweg sprongen er bij mijn trip dolfijnen voor de boot uit die omkeken als je ze riep. Aan de achterkant vlogen enorme pelikanen met ons mee, die je uit de hand kon voeren.”

  Burgerzin
  “Zoek een demonstratie op. De vrijheid van meningsuiting betekent echt iets voor Amerikaanse burgers, ze zijn veel meer betrokken dan in Nederland. Je struikelt over de protestacties, of het nu voor transgender toiletten is of tegen abortus. Je hoeft het niet met het protestonderwerp eens te zijn, je zult sowieso versteld staan van de Amerikaanse burgerzin. Die zorgt voor veranderingen in de samenleving, het komt echt van onderop. Deze grassroots benadering kan heel snel voor omwentelingen zorgen. Zo waren in 1967 interraciale huwelijken nog illegaal in sommige staten. Nu hebben we acht jaar een zwarte president gehad…”

  Pulled Pork
  “Rij Washington uit en Virginia in. Binnen een uur sta je op het platteland. Bestel langs de weg een broodje pulled pork en proef ‘smalltown USA’. Iedereen kent de grote steden van de V.S. wel, maar de meeste mensen wonen op het platteland. Een stad als New York kan alleen in de V.S. bestaan, met haar diversiteit, competitie en drang naar vernieuwing. Dat beeld wordt bijgesteld als je naar de kleine, stoffige dorpjes afreist, pas dan kun je jezelf een compleet beeld van dat enorme land vormen.”

  Big Sur
  “Bezoek de Big Sur. Geen plaatsje, maar de aanduiding voor een gebied aan de westkust van de V.S., grofweg tussen San Francisco en Los Angeles. De westkust is echt een verhaal apart. De mensen zijn daar progressief en heel erg met gezond leven bezig. Dus huur een cabrio in LA, natuurlijk van Amerikaanse makelij, bijvoorbeeld een Ford Mustang. Rij van zuid naar noord over Pacific Highway 1 en je wordt beloond met ongelooflijk mooie zeegezichten. Eindig bij Monterey en drink ’s avonds een goed glas wijn bij een fire pit op Pebble Beach. De zeemist, de ruige kust, ik was echt geraakt door de mystieke sfeer van het gebied.”  (Update oktober 2017: Door een aardverschuiving is een deel van de highway 1 geblokkeerd, lees hier meer)  Meer lijstjes, exclusieve interviews met gasten en webseries? Bekijk dan hier DWDD Extra!

Gerelateerd