Elke werkdag om 19:00 op NPO 1

 • Fotograaf Pim Ras bespreekt zijn 5 favoriete sportfoto's

  Uitsnede Sven Kramer door Pim Ras / Hollandse Hoogte

  Donderdag is de gelauwerde fotograaf Pim Ras te gast. Het boek 'Pim Ras – Moments' toont een overzicht van zijn indrukwekkende werk. De fotograaf geeft in het boek ook zijn persoonlijke favorieten; 10 foto's waar hij zelf het meest trots op is. Ook in zijn persoonlijke lijstje divers werk; een indringende foto van Karst T. op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, onderscheiden met de Zilveren Camera, of een zwart-wit plaat van twee gevluchte kinderen in Congo. Maar wij zoomen in op datgene waar hij het meest bekend door is: sportfotografie. Dit zijn de vijf favoriete sportfoto's van Pim Ras zelf:

  5. In al haar ellende van dit moment is Dafne Schippers mooier dan ooit. Ze moet deze dag in Rio de Janeiro goud winnen op de 200 meter. Maar atleten zijn geen robotten, bovendien doen er tegenstanders mee. Tweede. Zilver. Het voelt voor Dafne als een zware nederlaag.
  Dafne Schippers door Pim Ras / Hollandse Hoogte

  Ras: “Een jaar voor de Spelen in Rio ben ik al bezig met het moment waarop Dafne juichend over de finish zal gaan. Waar ga ik staan? Boven op de tribune? Laag bij de grond, waardoor zij nog imposanter in beeld zal komen? Dan is daar de dag, 18 augustus 2016. Grote spanning, eerst en vooral bij deze vrouwen waar de halve wereld naar kijkt, maar toch ook wel bij mij. Dit móet een bijzondere foto worden. Jawel, een fotograaf kan óók falen, dat is misschien wel zijn eeuwige angst. Lastig dat tijdens de race mijn zicht wordt belemmerd door de mee-rijdende tv-camera. In de laatste 25 meter richt ik mijn 500 mm op Dafne. Op 10 meter van de finish druk ik op de knop en die laat ik niet meer los tot zij liggend op de baan naar het scorebord kijkt. Met een hartslag van 160 focus ik op Dafne. Ze blijft een minuut liggen en de deceptie in haar blik leg ik vast. Dat kun je genadeloos vastleggen noemen. Voor Dafne is het één brok verstilde frustratie, voor mij een prachtige foto. Ik voel met Dafne mee, maar - eerlijk is eerlijk - ik ben ook hartstikke blij met deze foto. Qua beeld is verliezen soms mooier dan winnen."

   

  4. Topsport vergt topinspanning. Nadat hij met Ajax de bekerwedstrijd bij PSV met 4-0 heeft verloren, staat Ferdi Vierklau in het Philips Stadion bij te komen.

   Ferdi Vierklau door Pim Ras / Hollandse Hoogte

  Ras: “Ik zie Ferdi vanaf de zijlijn en besluit na het laatste fluitsignaal het veld in te lopen om zijn dampende hoofd close vast te leggen.Heerlijk hoor, die avondwedstrijden waar de achtergrond lekker donker is. Ideaal bij zo’n dampend hoofd.”

   

  3. Robin van Persie reageert instinctief op een bal van Blind. Hij gooit de kop eerst iets omhoog en geeft de bal precies de kracht mee, die de Spaanse doelman Iker Casillas te machtig is. Oranje gaat een minuut later met 1-1 de rust in tegen de wereldkampioen en loopt in de tweede helft uit naar een historische 5-1 overwinning.

  Robin van Persie door Pim Ras / Hollandse Hoogte

  Ras: "Van Persie vloog eerst als een havik door de lucht en hij landde als een dolfijn. Ik kijk in Salvador op mijn scherm en zie dat ik de hele serie ragscherp heb. Ik haal het kaartje uit de camera, bewerk het beeld op mijn laptop en twee minuten later is de foto in Rotterdam bij AD Sportwereld. Ja, dit zijn mooie momenten."

   

  2. Sven Kramer is de grootste schaatser aller tijden. Hij heeft een abonnement op Wereld- en Europese titels. Maar de beroemdste medaille is de medaille die Sven Kramer niet krijgt: de gouden medaille op de 10 kilometer in Vancouver. Coach Gerard Kemkers maakt een kapitale fout. Hij dirigeert Kramer tijdens zijn gouden race de verkeerde baan in. Geen goud, maar diskwalificatie.
  Sven Kramer door Pim Ras / Hollandse Hoogte

  Ras: ”Tijdens de race zie ik de ontsteltenis op het gezicht van Naomi van As, de vriendin van Sven Kramer. Hier is iets helemaal mis. Ik kijk vooral naar het beeld en het moment en weet niet eens wat er nu precies verkeerd is gegaan. Maar het ís mis, dat weet ik wel, iets met een verkeerde wissel, roept iedereen al gauw. Na de race moet ik wachten op de reactie van Sven. Als hij hoort dat hij verkeerd heeft gewisseld, gooit hij zijn Oakley bril naar Kemkers. Precies op dat moment klikt mijn camera. Dit zijn dé momenten. Als sportfotograaf leef ik hiervoor. Dit moment moet ik in 1/1000ste van een seconde vastleggen. Oneindig veel langer duurt de voldoening als je ziet dat je hét moment hebt."

   

  1. Op de WK-eindronde van 1998 maakt Dennis Bergkamp tegen Argentinië een weergaloos doelpunt. Puur op techniek pakt hij een lange, diagonaal getrapte bal van Frank de Boer uit de lucht, hij ontwijkt de verdediger Javier Zanetti en ook puur op techniek jaagt Dennis de bal langs doelman Carlos Roa. 
  Dennis Bergkamp door Pim Ras / Hollandse Hoogte

  Ras: “Ik werk hier vanaf de tribune van het Stade Vélodrome in Marseille. Als fotograaf zit je bij voorkeur direct bij het veld. Maar een werkplek op de tribune biedt óók mogelijkheden. Ik denk een bijzondere foto te hebben gemaakt, maar het is nog het analoge tijdperk, dus pas na het ontwikkelen komt het beeld naar boven. Dan zie ik het: dit is inderdaad een bijzondere foto. Ik vind de compositie in dit lijnenspel prachtig. Anderen noemen het zelfs een foto met iconische waarde.” 

  Bekijk hieronder het gesprek met Pim Ras in de uitzending.

  Meer lijstjes, exclusieve interviews met gasten en webseries? Bekijk dan hier DWDD Extra!

  (Copyright foto's: Pim Ras / Hollandse Hoogte)

Gerelateerd