Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • 5 Bijzondere Gesprekken Over Oorlog

  Sonja Barend

  Vanavond om 20:00 staat Nederland twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In DWDD zijn het afgelopen jaar verschillende gesprekken rond het thema oorlog gevoerd. Hieronder een selectie.

   


  Gruwelijke oorlogsbeelden staan op ons netvlies gebrand, maar minder bekend zijn de verhalen van achtergebleven kinderen tijdens de oorlogsjaren. En dat is iets wat momenteel ook speelt: de Europese politieorganisatie Europol schat dat er momenteel minstens 10.000 vluchtelingenkinderen zonder ouders rondzwerven door Europa. Roos Derks bleef de laatste oorlogsjaren als 10-jarig meisje alleen achter met haar twee jongere zusjes in Rotterdam.

  (02/05/2016)

   

  In de vierdelige documentaireserie ‘Het was Oorlog’ presenteert Diederik van Vleuten aangrijpende verhalen van mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven. Het zijn verhalen over goed en kwaad, en het veelkleurige gebied daartussen.

  (25/01/2017)

   

  Ze wordt de koningin van de talkshow genoemd, decennialang was zij een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie: Sonja Barend. Zes jaar nadat zij definitief afscheid nam van tv komt zij met een boek: Je ziet mij nooit meer terug. Een zoektocht naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Een zoektocht die haar hele loopbaan heeft gedomineerd en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald.

  (21/02/2017)

   

  We herdenken de Tweede Wereldoorlog, opdat wij de helden niet vergeten. Eén van die helden is Bram Grisnigt. In het boek ‘Spion van Oranje’ vertelt de nu 94-jarige Grisnigt zijn opzienbarende verhaal. Hij vluchtte uit Nederland, belandde via drie continenten in Engeland, vanwaar hij weer gedropt werd in ons land. Als piepjonge spion welteverstaan. Hij werd gepakt, verbleef in verschillende concentratiekampen, maar wist uiteindelijk tijdens één van de vreselijke Duitse dodenmarsen te ontsnappen.

  (25/04/2017)

   

  3FM-dj Frank van der Lende is morgen op Bevrijdingsdag Ambassadeur van de Vrijheid. Op vijf mei vertelt hij op vier bevrijdingsfestivals het verhaal van zijn oma, mevrouw Turfkruijer. Zij werd als klein meisje in WOII gedeporteerd naar Westerbork en Theresiënstad. Hun boodschap: Dat mag nooit meer gebeuren.

  (02/05/2017)

Gerelateerd