De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Grootse uitvindingen van vrouwen

16-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2806 keer bekeken
  •  
Tumb_vrouwen
Vanavond zijn een aantal vrouwelijke artiesten te gast om het te hebben over de Female 2020; een alternatief op de Top 2000 met daarin de allerbeste muziek van enkel vrouwelijke artiesten. Omdat vrouwen in meer uit kunnen blinken dan alleen de muziekindustrie, stelden wij een lijstje op met 9 baanbrekende uitvindingen gedaan door vrouwen. 
1. Monopoly
Elizabeth Magie bedacht in 1903 de eerste versie van het bekende bordspel Monopoly. Pas rond 1930 werd het spel op grotere schaal geproduceerd.
8. monopoly
2. Kogelvrij vest
Terwijl ze opzoek was naar een stevige stof om autobanden van te maken, bedacht Amerikaanse chemicus Stephanie Kwolek het belangrijkste bestanddeel van een kogelvrij vest Kevlar. Inmiddels zijn er vele levens gered dankzij haar uitvinding.
3. Kogelvrij vest
3. Zonnecollector
Dr. Maria Telkes ontwierp in 1947 samen met architect het allereerste huis waarbij de verwarming volledig op zonne-energie draait.
7. zon
4. Computer algoritmen
Het allereerste computerprogramma werd in de 19 e eeuw bedacht door Ada Lovelace. De wiskundige Charles Babbage bouwde vervolgens het daadwerkelijke apparaat en ging ervandoor met alle lof voor ‘zijn’ uitvinding.
1. ada lovelace
5. Computer programmering 
Dat vrouwen goed met computers zijn bleek ook in 1949, toen Grace Hopper samen met Howard Aiken de geschreven taal omzette in computercode. Samen ontwikkelden zij de programmering van computers. 
Tumb_vrouwen
6. Reddingsvlot
In 1882 kwam Maria Beasely met de uitvinding van een reddingsvlot. Zij vond het belangrijk dat schippers een veilige uitweg hadden als hun schip onder zou gaan.
4. maria beasely
7. Vaatwasser
Omdat Josephine Cochrane zich stoorde aan de stapels afwas die na de grote feesten overbleven, bedacht zij in de 19 e eeuw de vaatwasser.
2. eerste vaatwasser
8. Fax
Dr. Shirley Jackson was niet alleen de uitvinder van zonnecellen en nummerherkenning op de telefoon, maar bedacht ook de fax.
6. shirley jackson
9. Ruitenwissers
Op een regenachtige dag als deze mogen we extra blij zijn dat Mary Anderson in 1903 de ruitenwissers bedacht! Er wordt vaak gezegd dat mannen beter kunnen rijden, maar zonder vrouwen zouden ook mannen het een stuk minder goed doen op de weg. 
5. Ruitenwisser
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.