De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Hal-le-lu-jah: de 5 allerslechtste Cohen-covers

  •  
19-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Leonard Cohen Hallelujah Covers
Leonard Cohens ‘Hallelujah’ is één van de meest gecoverde liedjes ooit. Soms leverde dat hemelse nummers op, maar vaker was het resultaat juist een regelrechte hel.
In de uitzending van 19 oktober praat Mart Smeets over het nieuwste album van Leonard Cohen, maar in DWDD Extra kijken we nog even terug op één van zijn grootste hits: Hallelujah . Het is nogal ironisch dat juist dit nummer van Cohen zo bekend is geworden. Zijn platenmaatschappij wilde het namelijk eigenlijk niet uitbrengen. En toen het in 1984 toch uitkwam, was het bovendien niet direct een succes. Pas door de vele covers raakte het lied bekend bij de grote massa.
In eerste instantie werd het vooral gecoverd door ‘credible’ muzikanten als John Cale, Rufus Wainwright en Jeff Buckley, maar na de soundtrack van Shrek (2001, hierin werd de versie van Cale gebruikt) en Watchmen (2007, gebruikte Cohens origineel) was het hek echt van de dam. Wat zouden X-Factor, The Voice of Idols bijvoorbeeld zijn zonder ‘Hallelujah’?  
Cohen zegt zelf over het enorme aantal covers: ‘I think it's a good song, but I think too many people sing it’. En dat is zeker waar voor de volgende artiesten.
J Star Valentine
Tijdens de audities van X Factor UK 2013 zingt J Star Valentine een zeer bijzondere versie van ‘Hallelujah van Samantha Burke’. Daar moet je het even mee doen: meer info vooraf zou afbreuk doen aan deze fantastische video.
Michael Bolton
Bolton stapelt, zoals altijd eigenlijk, cliché op cliché. Strijkers, kerkbellen uit een synthesizer: het kan niet op. Voor de grande finale gooit hij er nog één cliché bovenop en trekt hij een compleet kinderkoor uit de kast. Zo he-mel-ter-gend kitsch dat het bijna weer mooi wordt:
Susan Boyle
Een mens kan maar een bepaalde hoeveelheid pathos aan, voordat hij in janken uitbarst. De verliezend finalist van Britain’s Got Talent 2009, Susan Boyle, geeft daar niks om. Boyles versie duwt je tergend langzaam, maar zonder aarzeling, over de afgrond van haar tranendal.
The Canadian Tenors
Nederland heeft de Toppers (die wel een Hallelujah opnamen, maar niet die van Leonard Cohen), maar Canada heeft The Canadian Tenors. De tenoren zijn iets minder grappig dan hun Hollandse tegenhangers, maar hun muziek is minstens net zo’n feest van de wansmaak. Een eerste aanwijzing daarvoor kan gevonden worden in de intro. De doedelzak-intro. 
Peter Hollens ft. Jackie Evancho
Als je al moet rillen bij de gedachte aan een a capella-koortje, klik dan onderstaande video vooral niet aan. Want zelfs voor fans van het genre is deze zwartwit soft focusvideo van Peter Hollens lastig te verteren. Tenzij je van over the top ‘emotioneel’ gebekkentrek houdt, natuurlijk.
Zullen we de meester zelf niet verder voor het hoofd stoten en vanaf nu gewoon afspreken dat er slechts twee versies van Hallelujah geoorloofd zijn? Het origineel en het eerste resultaat dat je krijgt als je ‘Hallelujah’ googlet: Jeff Buckleys cover uit 1994.
Amen.
In de uitzending van 19 oktober praat Mart Smeets over het nieuwste album van Leonard Cohen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.