De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Hoe gaat kunstmatige intelligentie de wereld veranderen?

26-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1421 keer bekeken
  •  
Tumb kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie - in het Engels ‘Artificial intelligence’ (AI)- is al jarenlang ons leven aan het veranderen. Het lijkt erop dat er geen week voorbij gaat zonder dat er een nieuw AI-systeem een ongeëvenaarde hindernis overtreft, of mensen beter laat presteren. Maar hoe de toekomst van AI precies voor de mensheid uit gaat pakken, valt nog te bezien. Kan het al onze dromen waar maken, of de maatschappij en de wereld vernietigen zoals wij die kennen? Hieronder vijf meningen (quotes) van invloedrijke professionals uit het veld van AI, wetenschap en technologie.
1. Larry Page
Wie? Larry Page is een van de oprichters van Google Inc., het bedrijf dat nu te boek staat als de succesvolste zoekmachine op de wereld. Met een vermogen van 47,2 miljard dollar (Forbes, 2017) behoort hij tot de 50 rijkste mensen ter wereld.
Larry Page quote
Larry is een groot voorstander van AI. Sterker nog, hij riep in het jaar 2000 al dat Artificial Intelligence het ultieme doel van Google is. Hij gelooft dat AI uitkomst gaat bieden voor allerlei problemen in de wereld. 

Origineel: “The ultimate search engine would understand everything in the world. It would understand everything that you asked it and give you back the exact right thing instantly. You could ask ‘what should I ask Larry?’ and it would tell you.” Larry Page, 2006
2. Elon Musk
Wie? Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en oprichter van Zip2, PayPal en Tesla. Hij is algemeen directeur (CEO) en Chief Designer (CDO) van SpaceX, algemeen directeur en productarchitect van Tesla en voorzitter van SolarCity.
Elon Musk quote

© Origineel:“I think human extinction will probably occur, and technology will likely play a part in this.” -Elon Musk, 2017

Elon Musk is beroemd om zijn wilde ideeën, maar de laatste rush van Silicon Valley om kunstmatige intelligentie te omarmen maakt hem bang. En hij denkt dat je ook bang moet zijn. Hij doet verschillende pogingen, zoals met het bedrijf OpenAI waar hij medeoprichter van is, om de snel groeiende markt van AI in goede banen te leiden.
Origineel:“I think human extinction will probably occur, and technology will likely play a part in this.” -Elon Musk, 2017
3. Stephen Hawking
Wie? Professor Stephen Hawking is een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hawking is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie.
Stephen Hawking heeft eerder gewaarschuwd dat het creëren van krachtige kunstmatige intelligentie “het beste of het ergste is dat ooit met de mensheid zal gebeuren." Hij is blij met de oprichting van een academisch instituut dat zich inzet voor het onderzoek naar de toekomst van intelligentie als "cruciaal voor de toekomst van onze beschaving en onze soort ". 
Origineel: “It [AI] would take off on its own and redesign itself at an ever increasing rate. Humans, who are limited by slow biological evolution, couldn't compete and would be superseded.” -Stephen Hawking
4. Eliezer Yudkowsky
Wie? Eliezer Yudkowsky is een Amerikaanse AI-onderzoeker en schrijver die het meest bekend is om het idee van vriendelijke kunstmatige intelligentie te populariseren. Hij is mede-oprichter en onderzoeksmeder bij het Machine Intelligence Research Institute, een particuliere onderzoeksorganisatie in Berkeley, Californië.
Yudkowsky beweert dat hij autodidact is in het veld van AI. Hij heeft geen formele opleiding in kunstmatige intelligentie. 
Origineel: “The AI does not hate you, nor does it love you, but you are made out of atoms which it can use for something else.” -Eliezer Yudkowsky, 2006
Pamela McCorduck quote

© Origineel: “AI is a bridge between art and science.” -Pamela McCorduck

5. Pamela McCorduck
Wie? Pamela McCorduck is een Amerikaanse auteur van een aantal boeken over de geschiedenis en de filosofische betekenis van kunstmatige intelligentie, de toekomst van de techniek en de rol van vrouwen en technologie.  Origineel: “AI is a bridge between art and science.” -Pamela McCorduck
Eerder deze week kwam programmamaker Jelle Brandt Corstius langs om te praten over zijn nieuwe tv-programma 'Robo Sapiens'. In deze serie van de VPRO onderzoekt Brandt Corstius hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloeden en gaan veranderen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.