De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

DWDD Resumé: de carrière van Elton John

23-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
thumb-elton
In januari van dit jaar kondigde de 71-jarige Elton John zijn laatste wereldtournee aan. Hij stopt na decennia vol successen, maar niet voordat hij zijn carrière afsluit met een laatste muzikale tour rond de wereld. Reden genoeg om in onze nieuwe online rubriek DWDD Resumé zijn prachtige oeuvre nog eens door te spitten en de hoogtepunten uit zijn vijftig jaar durende carrière op een rijtje te zetten.
Op 25 maart 1947 werd hij als Reginald Kenneth Dwight geboren, hij nam echter al snel het pseudoniem Elton John aan. Van jongs af aan was Elton muzikaal actief, maar zijn echte doorbraak kwam in 1970 met de liefdesballad Your Song. Elton verkocht in zijn carrière ruim 300 miljoen platen. Decennia achter elkaar liepen zalen vol om hits als Tiny Dancer , Rocket Man en I’m Still Standing te horen.
In de jaren ’70 volgde de een na de andere hit: Candle in the Wind , Sorry Seems to be the Hardest Word  en Don’t Go Breaking My Heart zijn daar de bekendste voorbeelden van. Wie zingt ze niet luidkeels mee? Ook voor het jonge publiek is Elton geen onbekende want geen kind groeit op zonder Eltons bijdrage aan The Lion King .
Behalve dat Elton opviel met zijn muziek, is ook de verschijning van Elton, euh, opvallend. Met gekke outfits en een enorme brillencollectie is hij als echt podiumbeest het boegbeeld van de glitterrock, een populaire muziekstijl in de jaren ’70.  
vogelvlucht elton
elton2
Jaren 90
Nadat in jaren ’80 de geaardheid van Elton John veel ter sprake was gekomen, richtte hij in 1992 de Elton John AIDS Foundation op, waarmee hij een grote bijdrage leverde aan de strijd tegen AIDS. In 1997 zong Elton op de begrafenis van Prinses Diana een aangepaste versie van Candle in the Wind . De studioversie daarvan werd met 33 miljoen exemplaren bijna de bestverkochte single allertijden. Alleen White Christmas bleef hem voor, echt waar.  
Successen
Elton John heeft een weergaloos aantal successen op zijn naam staan. Zo maakte hij zeven opeenvolgende albums met daarop een nummer-1 hit, en dat in slechts vier jaar. Verder ontving hij een ster op de Hollywood Walk of Fame , werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame , ontving hij vijf Grammy Awards, een Edison en een Oscar in de categorie ‘Beste Filmsong’. Last but not least; in 1998 sloeg de Britse koningin Elizabeth hem tot ridder. I rest my case: Sir Elton John.
De carrière van Elton loopt na vijftig jaar dus langzamerhand op z’n einde. Gelukkig zien we hem nog regelmatig verschijnen in de media. Zo schitterde Elton in de jaarlijkse kerstcommercial van een Brits warenhuis en deed hij onlangs nog aan de YouTube-sensatie ‘Carpool Karaoke’ mee.
Elton John X Paul Simon
Behalve Elton John kondigde ook Paul Simon zijn afscheidstournee aan. Een mooie aanleiding om hun prachtige oeuvre door te spitten in de rubriek Elton John X Paul Simon. Dat doen we met Ruben Hein en Jeangu Macrooy, die elke vrijdag een saluut brengen aan respectievelijk Elton en Paul. Vanavond zingt Ruben Hein het nummer ‘Tiny Dancer’ van Elton. Andere fragmenten uit de rubriek bekijk je hier !
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.