Elke werkdag om 19:00 op NPO 1 /></h3>
  <span class=

 • Junkie XL: “Niet The Godfather, maar Saturday Night Fever”

  Rubriek: DWDD Extra , De Muziek Draait Door

  Interview_JunkieXL

  Tom Holkenborg, alias Junkie XL, is een Grammy genomineerde en multi platina producer, muzikant en componist. Junkie XL was te gast om te praten over de muziek die hij gecomponeerd heeft voor de film ‘Brimstone’, die afgelopen maandag in première ging. Wij vroegen hem na de uitzending welke nummers van grote invloed waren op hem als componist. Dit is zijn top 5.

  Onderaan de pagina kun je meedoen aan de prijsvraag en kans maken op de soundtrack van Brimstone! (gesloten per 17 januari 2017)  1. Us And Them - Pink Floyd (The Dark Side of the Moon, 1972) 
  Us And Them is het zevende en langste nummer van het album The Dark Side of the Moon van Pink Floyd. Het nummer heeft een lengte van bijna acht minuten en het onderwerp is de zinloosheid van oorlog.
  Junkie XL: “Die plaat kreeg van een mijn oudere neef, die trouwens veel cooler was dan ik. Ik was zeven jaar en dit nummer was mijn eerste introductie in échte popmuziek. Thuis luisterde mijn moeder naar klassieke muziek en mijn vader naar The Beatles en The Rolling Stones. Ik herinner me dat ik altijd eigen beelden in mijn hoofd had als ik luisterde naar dit nummer.”  2. Open Sesame - Kool & The Gang (Saturday Night Fever, 1977 |Open Sesame, 1976)
  Met de film Saturday Night Fever kwam ook een gelijknamig album uit met daarop onder andere zes nummers van de Bee Gees, die ook de muziek van de film hadden gecomponeerd. Het nummer Open Sesame is een nummer van de funkband Kool & the Gang, die tevens hun achtste studio dezelfde naam gaven die werd uitgebracht in 1976.
  Junkie XL: “Als mensen mij vragen welke filmmuziek inspiratie voor mij waren, verwachten ze altijd The Godfather. Maar dit nummer betekende weer de comeback en doorbraak voor disco.”  3. Love Theme - Vangelis (End Titles, 1989)   
  Dit nummer is gecomponeerd door Vangelis voor de sciencefictionfilm Blade Runner uit 1982, geregisseerd door Ridley Scott. De eerste release van het nummer stond op de 'Orchestral adaptation of music composed for the motion picture by Vangelis’. Deze release bestond uit jazz geïnspireerde en georkestreerd vertolkingen van de belangrijkste nummers uit de film, maar niet de originele score tracks. In 1989 kwam het officiële compilatiealbum uit genaamd ‘End Titles’, waar ook het nummer ‘Love Theme’ op stond. Vangelis is een Grieks muzikant en multi-instrumentalist die veelal gebruikmaakt van synthesizer, piano, keyboards en andere elektronische instrumenten.
  Junkie XL: “Een klassieke plaat. Ook de film is fantastische. Het was de eerste keer dat er gebruik werd gemaakt van een volledige synthesizer score. En de muziek is gewoon fantastisch!”  4. Smells Like Teen Spirit - Nirvana (Nevermind, 1991)
  Smells Like Teen Spirit is een single van de Amerikaanse grungeband Nirvana. Het lied is het eerste nummer van het studioalbum Nevermind. Het album betekende ook meteen de doorbraak van Nirvana. Door dit nummer werd de grungegenre onverwacht bij het mainstreampubliek populair en heeft daarmee een belangrijke rol in de rockgeschiedenis.
  Junkie XL: “Toen ik dat voor het eerst op de radio hoorde… Ik was gewoon gevoerd. De impact van de song. Soms hoor je gewoon, iedereen gaat dit op dezelfde manier voelen. Ik woonde in Groningen en ging veel naar Vera (een muziekpodium in de stad Groningen). Ik studeerde daar. En ik kan me herinneren dat Nirvana daar ook weleens is geweest, voordat ze zo bekend werden. Vera was de tent waar je moest zijn om je hart op te halen voor gitaarmuziek.”  5. Time - Hans Zimmer (Inception, 2010)
  Inception is de soundtrack van de gelijknamige film Inception. De muziek is gecomponeerd door Hans Zimmer, een Duitse componist en producent van met name filmmuziek. Je kunt Hans Zimmer zijn muziek kennen van films als Pirates of the Caribbean en The Dark Knight trilogie. Funfact: bij de laaste film heeft ook Junkie XL samen met Hans een aandeel geleverd aan de muziek!
  Junkie XL: “Naast dat hans een hele goede vriend van mij is geworden, is hij ook mijn laatste mentor geweest.”
  Heb jij het gesprek met Tom Holkenborg, alias Junkie XL, in de uitzending gemist?
  Kijk ‘m hier terug!

Gerelateerd

Dirkkkkkkk

De Top 5 Van Deze Week: Nr. 3

mattieheader

De Top 5 Van Deze Week Nr. 2

Themesongquiz

De DWDD Themesong Quiz

Meer nieuws