De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Irritantste woord van 2017: genderneutraal

07-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Genderneutraal
Voor de vijfde keer organiseerde het Instituut voor Nederlandse Lexicologie de 'Weg met dat woord!-verkiezing'. Welk woord moet zo snel mogelijk uit de Nederlandse taal verdwijnen? De winnaar is het woord 'genderneutraal'. Maar liefst 43% van de Nederlandse stemmers koos voor dit woord. Het zou een toonbeeld zijn van politieke correctheid en mensen ergeren zich aan de samenvoeging van Engels en Nederlands: 'geslachtsneutraal' zou al een stuk beter zijn. 
In totaal brachten 23.000 mensen hun stem uit. 'Papadag', 'soort van' en de uitdrukking 'in je kracht staan' scoorden ook hoog. Volgens onze zuiderburen moet 'ik heb zoiets van' zo snel mogelijk verdwijnen.
Ook in DWDD kwam het onderwerp regelmatig langs. Fidan Ekiz vond het bijvoorbeeld overdreven dat de Hema had besloten om genderneutrale kinderkleding te gaan verkopen: 
Marc-Marie vond het juist een dapper besluit: 
De Partizanen bespraken het onderwerp in een sketch en lanceerden het hitalbum 'Alle 13 genderneutraal': 
Op de site van DWDD maakten we hierom een compilatie van liedjes die genderneutraal waren gemaakt:
De 'Weg met dat woord!-verkiezing' is een jaarlijkse traditie bij DWDD. Dit jaar schoven kersverse Tweede Kamerleden aan:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.