Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Jan Verhagen, boekhandel Van Piere

  Rubriek: Boeken

  Jan Verhagen 16x9

  Naam: Jan Verhagen
  Woonplaats: Eindhoven
  Boekhandel: Van Piere
  Favoriet genre: Literatuur en Kunstboeken
  Favoriete boek: Middernachtskinderen – Salman Rushdie
  Dit moet je nu lezen: De Wolkenridder – M.M. Schoenmakers
  Favoriete plek om te lezen: “Als je écht in een boek zit maakt het niet echt uit. Vorige week nog stond ik met één hand in een pan rijst te roeren, terwijl ik in de andere hand nog driftig in een boek aan het lezen was.”
  Duurste boek ooit gekocht: “In mijn studententijd heb ik ooit voor, ik geloof 300 Gulden, een Dikke Van Dale gekocht. Duur, maar het wel waard.”
  Guilty Pleasure: “Die bestaan niet. Nou ja, misschien van die Bouqet-reeksen, maar die lees ik eigenlijk nooit.”
  Hardcover of Digitaal: “Voor een roman zou ik gewoon lekker digitaal lezen, maar als het echt een kunstboek is of iets met design dan zou ik de hardcover kopen. Omdat het anders zo tweedimensionaal blijft en een fysiek boek dan toch echt een soort kunstwerkje is.”
  Het boekentaboe:
  “DO JUDGE A BOOK ON ITS COVER”

  “Het klinkt misschien gek, maar op een bepaalde manier is het heel belangrijk voor een boek om er ook van buiten mooi uit te zien. Natuurlijk betekent dat niet meteen dat de inhoud dan ook goed is, maar je kan er wel direct een statement mee maken en opvallen. Het is nu misschien zelfs belangrijker dan ooit geworden.”

  LIEFDE VOOR LEZEN
  “Vroeger ging ik altijd al met mijn moeder samen naar de bibliotheek. Ik was er niet weg te slaan. Toen ik wat ouder werd begon ik ook met boeken kopen, die dan als ze eenmaal gelezen waren als een soort trofee in mijn boekenkast werden gezet. Ik was er echt trots op.”
  “Omdat ik al sinds ik klein ben een gigantische liefde voor lezen en literatuur heb, was het dan ook niet heel moeilijk voor mij om een studie letterkunde te kiezen. Hierna heb ik heel lang voor uitgeverijen gewerkt, met name ook uitgeverijen die naast zich literatuur bezighielden met design en kunst. In september 2014 werd ik directeur van boekhandel Van Piere in Eindhoven. En ik heb het sindsdien ontzettend naar mijn zin.”
  “Mijn doel is om de boekhandel weer bruisend en vol energie te maken. Dat is zowel terug te zien in hoe de winkel eruit ziet en wie er werkt, maar ik vind ook de randprogrammering heel belangrijk. Ik ga graag verschillende culturele samenwerkingen aan om een zo divers mogelijk publiek aan te spreken. Zo hebben we een Young Adult leesclub opgericht waarbij de gemiddelde deelnemer ergens tussen de 15 en 20 is, maar ook de maandelijkse talkshow “Boekie Night” in een filmhuis verderop is populair. En één van onze drukste bezochte evenementen is altijd nog het filosofie café bij onszelf in de winkel.”

  “Ik heb ontzettend veel zin om bij het boekenpanel van DWDD aan de slag te gaan. Ik mag dan mijn passie, namelijk mensen enthousiast krijgen voor boeken, op grote schaal uitvoeren en dat had ik nooit voor mogelijk gehouden! Het verraste me wel toen ik werd gevraagd, maar ik denk dat ik een goede unieke bijdrage kan leveren aan het panel in de zin dat ik ook altijd erg let op hoe een boek is vormgegeven en de kunst in een boek zelf, zowel in taal als beeld.”
  Jan Verhagen maakt sinds januari 2016 onderdeel uit van het DWDD Boekenpanel.


Gerelateerd