De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Populaire kinderboeken door de jaren heen. Wat was jouw favoriet?

12-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
399 keer bekeken
  •  
thumb-kinderboeken
Niet alleen de shows van Jochem Myjer zijn een groot succes, ook zijn kinderboeken over ‘De Gorgels’ vliegen de winkel uit. Een illuster rijtje aan kinderboekenschrijvers ging Jochem al voor; denk aan Annie M.G. Schmidt, Tonke Dragt en Paul van Loon.  Wat was jouw favoriete kinderboek?
Kinderboeken zijn niet nieuw: lang, lang geleden mochten ze alleen een didactische functie hebben. Sinds de tweede helft van de achttiende eeuw mogen kinderboeken ook ter ontspanning dienen. Al ruim zestig jaar wordt er elk jaar het beste kinderboek gekozen en sindsdien vindt er ook de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats.
Nederlandse kinderboeken doen het ook goed in het buitenland. De brief voor de koning van Tonke Dragt is binnenkort te zien als Netflix-serie, Minoes van Annie M.G. Schmidt is vertaald in maar liefst 49 talen en ook prentenboeken zoals Nijntje zijn wereldberoemd.
Het is onmogelijk om een top vijf van de Nederlandse jeugdliteratuur samen te stellen, dus we maakten een lijst met de populairste boeken van de afgelopen decennia. We laten de eer graag aan jou: wat was jouw favoriete kinderboek?
De brief voor de koning
Een van dé klassiekers als het om kinderboeken gaat. De brief voor de koning gaat over Tiuri, een 16-jarige jongen die tot ridder geslagen zal worden. Echter: voordat hij geridderd wordt moet hij nog 24 uur waken in een kapel. Midden in de nacht wordt er op de deur geklopt door een man die om hulp roept, met alle gevolgen van dien.
De schippers van de Kameleon
Wie kent de Friese bengels niet? De broertjes Klinkhamer wonen in een Fries dorpje aan een meer en willen niets liever dan zelf uit varen gaan. Die wens komt uit als het dorp door een windhoos getroffen wordt: de jongens redden een dokter uit zijn auto en als dank schenkt de dokter de kapotte auto. Ze bouwen de motor in hun boot en hierdoor krijgen ze een krachtige motorboot die niet onder doet voor snelle speedboten. Het is het startschot voor eindeloze avonturen!
Alice in Wonderland
Alice’s Adventures in Wonderland is een Engels kinderboek uit 1865 en wordt gezien als een modern sprookje. Alice zit aan de oever van een meertje samen met haar zus. Wanneer er een pratend konijn langs rent, volgt Alice het tot in een konijnenhol. Alice belandt in de vreemde wereld Wonderland en beleeft daar allerlei avonturen.
Een overzicht van populaire kinderboeken sinds 1865
1865 – Alice in Wonderland
1878 – Alleen op de wereld
1891 – Avonturen uit het leven van Dik Trom
1914 – Pietje Bell
1924 – De scheepsjongens van Bontekoe
1939 – De avonturen van Pinkeltje
1943 – Le Petit Prince
1948 – De schippers van de Kameleon
1952 – Jip en Janneke
1964 – Sjakie en de Chocoladefabriek
1971 – Koning van Katoren
1971 – Pluk van de Petteflet
1973 – Kruistocht in Spijkerbroek
1982 – De GVR
1989 – Kikker is verliefd
1991 – De Griezelbus
1998 – Hoe overleef ik…
2006 – Mees Kees
2011 – De Waanzinnige Boomhut
2016 – Woezel en Pip  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.