De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Kunstwerken die je wél mag aanraken

15-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1455 keer bekeken
  •  
thumb interactief
Voor de meeste kunst geldt: niet aanraken. Soms mag je zelfs geen foto’s maken of enigszins in de buurt komen van het kunstwerk. Dat geldt niet voor interactieve kunst. Deze vorm is namelijk gemaakt om aan te raken, op te zitten, mee te spelen of doorheen te wandelen. En dit vinden wij de leukste.

1. In Orbit van Tomás Saraceno

Dit kunstwerk bestaat volledig uit stalen kabels. Deze vormen netten op verschillende hoogtes. In deze netten hangen vervolgens weer grote doorzichtige en weerspiegelende ballen. Hier kan je over lopen, in zitten of even een dutje op doen. Maar het is niet voor mensen met hoogtevrees. De netten hangen namelijk zo’n 25 meter boven de grond in het K21 museum in Dusseldorf. 

2. The Event of a Thread van Ann Hamilton

Dit kunstwerk brengt het kind in je naar boven. Je mag namelijk schommelen. Met de bewegingen die jij met de schommel maakt breng je een groot wit doek in beweging. En dat ziet er heel gaaf uit.

3. Quantum Space van Sodazot

Deze kunstenaar heeft een interactieve kamer ontwikkeld waarin het lichaam van bezoekers volledig wordt omgezet in abstracte lichtvormen. Door middel van motion trackingcamera’s en beamers worden de mensen omgezet in soort buitenaardse lichtbron.

4. CONTROL NO CONTROL van Daniel Iregui

In dit kunstwerk bepaal je zelf hoe het eruit ziet. Het kunstwerk bestaat uit vier touchscreens. Mensen kunnen door middel van aanraking de vormen en bewegingen van het licht bepalen.

5. Isometric Slide van Carsten Höller

Als volwassene is het af en toe best prettig je onder het mom van ‘kunstliefhebberij’ van een glijbaan te kunnen storten. Dat heeft Carsten Höller waargemaakt. Aan bijna al zijn exposities voegde hij zijn glijbanen toe. Zo konden bezoekers van zijn expositie in de Hayward Gallery de tentoonstelling verlaten door via de glijbaan van het dak naar beneden te glijden. Het Tate Modern had genoeg ruimte voor een nog grotere glijbaan:
 Meer van dit soort artikelen? Ga naar de  rubriekspagina
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.