De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Peter en de Wolf in al zijn soorten: van muzikaal sprookje tot rockklassieker

10-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1101 keer bekeken
  •  
thumb-peterendewolf
Vanavond staat onze uitzending geheel in het teken van het muzikale sprookje ‘Peter en de Wolf’. Het sprookje van de Russische componist Sergej Prokofjev ging ruim 80 jaar geleden in première, maar is nog altijd een veelbeluisterd stuk voor jong en oud. Vanavond speelt het Nederlands Kamerkoor het complete stuk bij ons in de studio, maar door de jaren heen zijn er ontzettend veel varianten op het stuk gemaakt. Wij zetten de leukste versies op een rijtje. 
Kijk hier de versie uit onze uitzending terug. 
Sergej Prokofjev (1891-1953) werd geboren in Oekraïne. Op twaalfjarige leeftijd componeerde het wonderkind al een opera, maar zijn muzieksprookje ‘Peter en de Wolf’ uit 1936 is met afstand zijn bekendste werk. Het sprookje vertelt het verhaal van de jonge Peter die stiekem in het bos met zijn dierenvriendjes gaat spelen, met gevaar voor eigen leven. Prokofjev schreef het verhaal in opdracht van een jeugdtheater met als doel om kinderen vertrouwd te maken met de klanken van verschillende muziekinstrumenten. Elk instrument representeert een dier uit het verhaal.
Vanavond is niet de eerste keer dat Paul de Leeuw het sprookje voordraagt. In 1996 las hij het ook al voor, toen onder begeleiding van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Overigens is hij niet de enige bekende Nederlander die dit sprookje voordroeg: Ramses Shaffy (1968), prinses Irene (1988) en Mies Bouwman (1990) gingen hem al voor.
peterwolf-ramses
Door de jaren heen hebben eindeloos veel internationale beroemdheden de rol van verteller op zich genomen. Beroemde namen zijn onder anderen Eleanor Roosevelt (1950), Sean Connery (1965), David Bowie (1978), Sting (1994) en Sophia Loren (2003).
Walt Disney adopteerde het stuk ook al vroeg: in 1946 maakte hij een korte animatie bij het sprookje. Ook in de film representeert elk instrument een dier, Disney gaf elk dier ook een naam.
Muziekliefhebbers over de hele wereld verzamelen verschillende versies van het symfonische sprookje. Behalve versies met klassieke orkesten zijn er ook een handjevol alternatieve versies van het sprookje gemaakt. Phil Collins,  Gary More en Alvin Lee maakten een heuse rockversie en er zijn door de jaren heen meerdere jazzvarianten van het sprookje gemaakt. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.