Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Niks Nieuws: piloten zien UFO's

  Niks Nieuws UFO

  In de rubriek Niks Nieuws geven we een luchtige historische context bij nieuwsberichten.

  Piloten zien ze vliegen

  Deze week geleden was het weer eens zover: piloten maakten melding van ‘onbekende vliegende voorwerpen’. Deze keer moesten de luchtvaartautoriteiten van Ierland eraan geloven. Aan hen de schone doch ondankbare taak om uit te zoeken wat het in godesnaam geweest zou kunnen zijn. Je hoort de ambtenaren al zuchten.

  Eén piloot had vanuit zijn vliegtuig gevraagd of er een militaire oefening aan de gang was en meldde vervolgens een "zeer helder licht" waar te nemen, plus een voorwerp aan de linkerkant van zijn vliegtuig. Het voorval leidde tot massale media-aandacht. Maar het is eigenlijk niks nieuws: piloten zien ze namelijk al meer dan 65 jaar vliegen.

  Schotel

  Piloot Kenneth Arnold zag al in 1947 in de staat Washington vanuit zijn cockpit negen vliegende objecten langs Mount Rainier vliegen. Zijn verhaal werd groots uitgemeten in de pers, leidde tot een ware hype en wordt gezien als de eerste vliegende schotel-melding van de moderne tijd.
  Niet alleen ontplofte het aantal meldingen van vreemde vliegende zooi, maar het voorval zorgde voor het ontstaan van de term ‘vliegende schotel’. Het is niet duidelijk of Arnold zelf de term gebruikt heeft, maar het staat vast dat dankzij zijn waarneming de term is geïntroduceerd bij het grote publiek, dat prompt ineens massaal vliegende schotels begon te zien. Het was en is nog altijd het meest gangbare idee van een ruimteschip: vraag een kind een ufo te tekenen en je krijgt een ronde schotel met bovenop een grote glazen bol zodat je lekker naar buiten kunt kijken. De term UFO (Unidentified Flying Object) werd overigens pas in 1949 gelanceerd door de Amerikaanse Luchtmacht om ook andere vliegende vormen te kunnen classificeren.

  Nóg ouder

  Maar misschien had Arnold gewoon wat te lang in oude boeken zitten lezen. Want in het 10e-eeuwse Japanse manuscript ‘Het verhaal van de bamboesnijder’ wordt al melding gemaakt van een wolk met daarin een kar met lichtgevende wezens. Of wat dacht u van de melding uit 1290 van een vliegende schotel boven een dorp in Yorkshire? Of de massale waarneming in 1561 bij Nuremberg, prachtig gedocumenteerd met deze houtsnede?

  Verklaring

  Waarschijnlijk zal het nog lang duren voor we met zekerheid kunnen zeggen of aliens in vliegende schoteltjes dagelijks ons luchtruim doorkruisen, wellicht tijdens het forensen van sterrenstelsel naar sterrenstelsel, of als leuk uitstapje om naar die malle mensheid te kijken. En we kunnen die tig-duizenden meldingen natuurlijk afdoen als hoax, massahysterie, aandachttrekkerij of dronkenschap, maar feit is dat ze al heel lang bestaan. Dus laten we ze omarmen, want zoals deze bezoeker van onze aarde en bezoeker van NU.nl laat zien: We’re not alone:

  Klik voor prachtige graancirkels in het Hollandse land.

  Door: Ynse Yzenbrandt

  Bronnen: Wikipedia/Nu.nl/jasoncolavito.com/history.com

Gerelateerd