De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Oliver Stone maakt docuserie over Poetin

02-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
829 keer bekeken
  •  
Tumb Oliver Stone maakt docuserie over Poetin
Wat veel journalisten niet lukt, heeft filmmaker Oliver Stone wel kunnen regelen. Hij mocht de Russische president Vladimir Poetin meermaals interviewen. Door zijn vele reizen naar Moskou voor de opnames van zijn film Snowden, over de gevluchte NSA-klokkenluider Edward Snowden, is hij een aantal jaar geleden in contact gekomen met de president van Rusland.
'The Putin Interviews' is vanaf 12 juni te zien is op het Amerikaanse Showtime.

Omstreden wereldleiders

Fidel Oliver stone
Het is niet de eerste keer dat Stone een controversiële wereldleider spreekt. Eerder maakte hij documentaires over onder anderen Fidel Castro, Hugo Chávez en Benjamin Netanyahu.

Foto: Oliver Stone op de foto met de Cubaanse revolutionair en politicus; Fidel Castro. De documentaire die Stone over de leider maakte heet ‘Looking for Fidel’ en kwam in april 2004 uit. De film werd door kritiek vanuit de Cubaanse gemeenschap in de Verenigde Staten niet in de bioscopen vertoond. In 2008 verscheen de film wel in een aantal Nederlandse bioscopen.
Chaves Oliver STone
Oliver Stone met Hugo Chávez die van 1999 tot zijn overlijden in 2013 de president van Venezuela was, namens de Socialistische Partij van dat land. De documentaire die Stone over Cháves maakte heet ‘South of the Border’ en kwam in juni 2009 uit. 

Speelfilms

speelfilms oliver stone
Filmmaker Oliver Stone is naast zijn werk als documentairemaker ook bekend van films als Platoon (1986), Born on the Fourth of July (1989) en Wall Street (1987). 
Recentelijk maakte Stone de omstreden film ‘Snowden’ (2016) over de gevluchte NSA-klokkenluider, met Joseph Gordon-Levitt die de rol van Edward Snowden vertolkte. Stone zei zelf over deze film dat hij wilde dat het publiek Edward Snowden nooit zou vergeten en dat hij wilde waarschuwen voor de macht van overheden oftewel 'het systeem'.

Maatschappijkritisch

Het merendeel van Stone zijn films zijn maatschappijkritisch te noemen. Tegelijkertijd neemt hij het niet altijd even nauw met de waarheid. Met name zijn films JFK (1991) en Nixon (1995) bevatte veel aantoonbare historische fouten. De filmmaker speelt graag met waar- en onwaarheden. 
Stone is daarbij geen voorbeeldburger. Hij werd enkele malen gearresteerd voor het bezit van drugs en heeft meerdere malen geprobeerd af te kicken. Dat laatste verklaart ook volgens sommige filmcritici de unieke stijl die hij vaak hanteert. "Een benauwde en zeer energieke manier van filmen", is een omschrijving daarvan.  
scarface oliver stone
In de jaren 1980 probeerde hij van zijn cocaïneverslaving af te komen door het schrijven van een scenario voor de gangsterfilm Scarface, die gedeeltelijk gebaseerd is op de gelijknamige film uit 1932. De film werd geregisseerd door Brian De Palma en werd een succesvolle cultfilm.

Foto: Oliver Stone en Al Pacino op de set van Scarface (1983).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.