Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Parijs: een inspiratiebron voor velen!

  parijs-thumb

  Over twee weken verschijnt het nieuwe album van Kenny B. De Surinaams-Nederlandse zanger brak in 2015 door met zijn megahit ‘Parijs’, dat maar liefst zeven weken de Nederlandse hitlijsten aanvoerde. Maar Kenny is niet de enige voor wie de Franse stad een inspiratiebron is. Door de jaren heen is de stad van de liefde talloze malen bezongen, gefilmd en beschreven.

  Er is ontzettend veel mooie muziek over de Franse hoofdstad gemaakt. Te beginnen bij Charles Aznavour: het grote idool van Matthijs. In ‘La Boheme’ vertelt hij het verhaal van een schilder, die nostalgisch terugdenkt aan zijn jeugd op de Parijse wijk Montmartre. 

  Een andere artiest die niet mag ontbreken in deze lijst is Frankrijks grootste chansonnière: Edith Piaf. Ze bezong in 'Sous le ciel de Paris' het straatleven. Ze zong over pooiers en prostituees, over mislukte liefdes en over ander groot leed.


  Maar niet alleen in de muziek wordt Parijs geadoreerd. Ook op het witte doek doet de Franse stad het goed. Grote Hollywood kaskrakers zijn in Parijs opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan Inception, Midnight in Paris en Paris with Love, maar ken je deze ook al?

   
  De stad is ook voor toeristen adembenemend. Zo maakte iemand deze indrukwekkende 'hyperlapse', waarin je op razend tempo door de stad reist.


  En ja, wij bij DWDD houden ook wel van Parijs. In 2017 liepen we met Wilfred de Bruijn een wandelroute langs zijn favoriete plekken in de stad. Bekijk het fragment en klik hier voor de route! 

   
  Iets eerder, in 2015, bespraken we met Connie Palmen het boek ‘Paris est une fete’, ofwel: Parijs is een feest. De Fransen lezen het boek als een daad tegen de terreur, als een als troost voor wat hen is aangedaan, als een ode aan de stad Parijs.

Gerelateerd