De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Verrassende parodieën op iconische werken van Rembrandt

08-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
931 keer bekeken
  •  
thumb kunst rembrandt par
Het internet is vergeven van kunstparodieën en er zijn eindeloos veel ludieke t-shirts verkrijgbaar. Mona Lisa in al haar gedaantes, een zelfportret van Kermit de Kikker Vincent van Gogh: je kunt het zo gek niet bedenken. Ook van Rembrandt van Rijn, misschien wel Nederlands bekendste schilder, is een flinke verzameling parodieën te vinden. Hieronder de leukste.
In 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' is te zien hoe Nicolaes Tulp een groep chirurgijns les geeft. De anatomieles vond plaats op 31 januari 1632. Het Amsterdamse chirurgijnsgilde, waar Tulp deel van uitmaakte, stond slechts één openbare ontleding per jaar toe. Het daarbij gebruikte lichaam moest dan van een geëxecuteerde crimineel zijn, deze keer van de 41-jarige Adriaan Adriaansz. Hij was eerder die dag opgehangen voor diefstal. In deze parodie is hij echter vervangen door iets bijzonders: een vlezige pizza... 
c27f183a3492ac4d4c1ef878677c6774
In deze parodie op 'De man met de gouden helm' (origineel uit 1650) neemt een muppet de plaats in van de mysterieuze man met de helm. Het originele werk werd lange tijd beschouwd als een zelfportret van Rembrandt. Tot op de dag van vandaag wordt hier over gediscussieerd.
rembrandt5
In deze parodie op het zelfportret van Rembrandt uit 1660 is The Joker te zien. Het originele werk was één van de 40 zelfportretten die Rembrandt maakte.
f81d0a9a49ddd722a308030fd933776d
Deze parodie is natuurlijk overduidelijk van de bekende 'Nachtwacht'. De Nachtwacht is Rembrandts beroemdste en grootste schilderij (van maar liefst 379,5 cm hoog en 453,5 cm breed!) en hangt in het Rijksmuseum. Het schilderij werd in 1642 gemaakt voor de Kloveniersdoelen, één van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Rembrandt was de eerste die op een groepsportret de figuren in actie weergaf en zo een verhaal vertelde. De voorstelling van het schilderij werd in eerst instantie niet gezien als de meest gewenste weergave van een groepsportret, omdat niet iedere even goed te zien is. Maar met de dynamische opstelling van de groep weet Rembrandt de compositie te verlevendigen en dat maakt het schilderij juist zo bijzonder. In dit geval zijn de burgerwachters echter eenden en wordt dit werk ook wel de 'Duckwacht' genoemd.
rembrandt4
  In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Daarom wordt zijn leven en de Gouden Eeuw waarin hij leefde dit jaar groots gevierd. Met tentoonstellingen en evenementen, waaronder de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt' in het Rijksmuseum. Tijdens deze tentoonstelling kan iedereen een plekje veroveren in het Rijksmuseum door een zelfgemaakt kunstwerk, geïnspireerd op Rembrandt, in te zenden. Vanavond hebben we het erover in onze uitzending!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.