Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Robbie van Leeuwen chronologisch - 1. Het Begin

  Rubriek: De Robbie van Leeuwen Sessies

  The Atmospheres

  Gitarist Robbie van Leeuwen schreef de monsterhit ‘Venus’ van Shocking Blue. Hij was 11 januari bij ons te gast en dat leidde tot het begin van een nieuwe rubriek: de Robbie van Leeuwen Sessies. Elke vrijdag vragen we een band om een nummer uit Robbies oeuvre te spelen. Op de site lopen we de komende weken door Van Leeuwens lange carrière. We starten bij het begin: de nog brave sound van de eerste jaren die van invloed is geweest op Robbie: The Ventures, Connie van Solingen en de band waar hij later zelf bij speelt: The Ricochets! 

  1. The Atmospheres (1959 - 1963)

  In 1959 speelt Robbie van Leeuwen in The Atmospheres, een band die instrumentale liedjes covert van onder meer The Shadows en The Ventures, de favoriete band van Robbie. Prachtige, doch keurige liedjes, luister maar naar 'Walk Don't Run' van The Ventures:

  Op verzoek van tv -en radiopresentator Herman Stok speelt The Atmospheres een korte periode als begeleidingsgroep van de Haagse zangeres Conny van Solingen. 

  De band heeft elke zaterdag een eigen clubavond in het Circustheater in Scheveningen en treedt meermaals op in het Zuiderpark. In 1963 moet bassist en bandleider Jaap van Duijvenvoorde in militaire dienst en houdt de band op te bestaan.

  2. The Ricochets (1964)

  Maar Van Leeuwen stapt gelukkig in een andere band: The Ricochets, opgericht door Ritchie Clark, oftewel Ruud van de Berg, oftewel de latere Rudy Bennett. Vanuit thuishonk De Wildhoef in Den Haag spelen zij in heel Nederland en doen het voorprogramma van Cliff Richard. The Ricochets zijn, met onder meer André van Duin, één van de voorprogramma-acts bij het roemruchte optreden van The Rolling Stones in het Kurhaus in augustus 1964. 

  Luister naar 'The Honeymoon Song' (1963), toen nog zonder Robbie van Leeuwen, maar met Hans Emmerik (lead gitaar), Ton Lamet (slaggitaar), Hans Hoogduin (basgitaar) en Gerard Melkert (drums):

  Van Leeuwen schreef eigen liedjes en de stijl van de Ricochets veranderde; in plaats van een sound die lijkt op Cliff Richards en The Shadows werd nu het geluid van The Animals meer van invloed. Uiteindelijk werd in 1964 ook een nieuwe bandnaam gekozen: The Ricochets werden The Motions, Ritchie Clark werd Rudy Bennett. Daarover volgende week meer, dan horen we Robbie ook gitaar spelen. 

  Bekijk alle optredens in DWDD op de rubriekspagina van De Robbie van Leeuwen Sessies.

   

Gerelateerd