De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Robbie van Leeuwen chronologisch - 3. The Motions

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
The Motions
Begin januari was Robbie van Leeuwen, schrijver van Shocking Blue’s wereldhit ‘Venus’ en talloze andere hits, te gast. Tot aan het eind van dit seizoen speelt elke vrijdag een Nederlandse band of artiest een nummer uit zijn omvangrijke catalogus. Op de DWDD-site blikken we terug op een aantal roemrijke momenten uit de lange carrière van Van Leeuwen.
The Motions werd in 1964 opgericht door Rudy Benett (echte naam Ruud van de Berg) en Robbie van Leeuwen. Zij speelden eerder al samen in The Ricochets, toen Rudy nog Ritchie Clark heette, waarmee ze onder anderen in het voorprogramma speelden van het roemruchtige Kurhaus-concert van The Rolling Stones . Samen met Sieb Warner op drums en Henk Smitskamp vormden zij vervolgens The Motions.
The Motions zwwit
In 1965 componeerde Robbie van Leeuwen hun eerste hit ‘Wasted Words’. In het protestnummer staat de rassenstrijd in de Verenigde Staten centraal, waarvan Martin Luther King Jr. de voorman was. Drie jaar later werd hij vermoord.
In 1965 komt ook de eerste LP ‘Introduction To The Motions’ uit. Een jaar later bereikt de bekendheid van de band ook de VS en Engeland.
The Motions kleur
In ’66 krijgt de band internationale hulp van John Stewart bij het schrijven van hun tweede LP ‘Their Own Way’. Hun single ‘Why Don’t You Take It’ is ook afkomstig van dit album en is hun grootste hit van dat jaar.
Op 1 maart 1967 verlaat Van Leeuwen de band om zijn eigen band op te richten: Shocking Blue. Hij wordt vervangen door Gerard Romeyn. De groep speelt nog een aantal jaar door, waarbij er meerdere malen in de samenstelling geschoven wordt. Uiteindelijk gaat de band in 1971 officieel uit elkaar. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.