Elke werkdag om 19:00 op NPO 1

 • Roland-oprichter Ikutaro Kakehashi overleden

  Rubriek: DWDD Extra , De Muziek Draait Door

  Roland

  Zonder de instrumenten van Roland geen house, EDM, hip-hop, drum’n’bass of popklassiekers als 'Sexual Healing' van Marvin Gaye of 'Vogue' van Madonna. De man die aan de basis stond van het bedrijf, Ikutaro Kakehashi, is begin deze week op 87-jarige leeftijd overleden.

  Kakehashi begon Roland in 1972. Hij was één van de stuwende krachten achter MIDI, de universele taal waarmee elektronische instrumenten met elkaar kunnen communiceren. In 2013 werd hij onderscheiden met een Grammy Award voor zijn bijdrage aan de elektronische muziek. Hij stond bijna 40 jaar aan het hoofd van Roland.

  Naast synthesizers ontwikkelde het bedrijf drumcomputers. Aanvankelijk sloegen die niet aan, omdat bands een echte drummer prefereerden. Pas toen muzikanten de drumcomputers op hun eigen waarde gingen beoordelen, werden ze succesvol. Bovendien waren ze niet duur en makkelijk te gebruiken. Zo is de legendarische TR-808 drumcomputer bepalend geweest voor een groot deel van de hiphop en dance-hits in de jaren ‘80 en ‘90. Maar ook Phil Collins (zelf een drummer!) en de Talking Heads wisten het apparaat goed te gebruiken. In ons ‘minuutje’ van dinsdag een kleine greep uit hits gemaakt met de 808: 

  Op 20 oktober 2016 was Armin van Buuren te gast wegens de documentaire ‘Planet Elektro’. Hij nam toen zijn eigen Roland TR-909 mee, die hij vóór de uitzending uitgebreid demonstreerde: 

  Lees (én luister) ons artikel 'De 909 drumcomputer, koning van de dance'.

Gerelateerd