De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Sporters die kanker overwonnen en keihard terugkwamen

10-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1000 keer bekeken
  •  
thumb sporters
Vanavond zit snowboardster Bibian Mentel aan tafel. Ze streed meerdere malen tegen kanker. In 2001 werd daarom haar rechteronderbeen geamputeerd. Ze liet zich niet kennen en bleef snowboarden, deed mee aan de Paralympische Spelen van 2014 en won goud! Helaas is nu de kanker voor de negende keer terug.
We hebben een aantal andere topsporters op een rij gezet die kanker overwonnen en terugkwamen als professioneel sporter. 

Esther Schouten

Esther Schouten was nog maar twintig toen ze debuteerde als professioneel bokster. In 2001 werd ze Europees kampioen en behaalde een jaar later de wereldtitel van de Women's International Boxing Federation, die ze met succes driemaal verdedigde. In 2007 ging het mis, Schouten bleek lymfeklierkanker te hebben. Ze onderging zware chemokuren en bestralingen en werd schoon verklaard. Nog geen jaar na de diagnose bokste ze weer een wedstrijd en behaalde haar vierde Wereldtitel. Ze zei hierover het volgende: “Het voelde als een afrekening met alles wat er was gebeurd. Ik had bewezen dat ik het nog kon.”

Mario Lemieux

De Canadees Mario Lemieux is een van de grootste ijshockeyspelers aller tijden, een legende. Hij scoorde in totaal 690 doelpunten en had 1033 assists in 915 wedstrijden. In januari 1993 maakte Lemieux bekend te lijden aan de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Hij onderging zware chemokuren, maar slechts twee maanden later stond de ijshockeyer alweer op het ijs voor de Pittsburgh Penguins. Hij speelde door tot 1996 toen hij opnieuw gedwongen werd te stoppen in verband met rugklachten. Hij kwam weer terug, maar werd nooit meer zo sterk als hij ooit geweest was. Op veertigjarige leeftijd zette Lemieux een definitieve punt achter zijn carrière in verband met hartritmestoornissen.

Lance Armstrong

Op 20-jarige leeftijd was Lance Armstrong al Amerikaans amateurkampioen wielrennen, deed hij mee aan het WK-jeugd en de Olympische Spelen. In 1992 werd hij officieel professioneel wielrenner en ditzelfde jaar nog won hij het Wereldkampioenschap in Oslo. In 1996 werd bij Armstrong teelbalkanker geconstateerd. Het was uitgezaaid naar de longen en hersenen. De artsen schatten zijn kans op overleven op minder dan 50%. Hij onderging twee zware operaties en een experimentele vorm van chemotherapie. Enkele maanden later stapte hij alweer op zijn fiets. Hij startte de ‘Lance Armstrong Foundation’ waarmee hij kankerpatiënten en onderzoek naar kanker ondersteunt. In de jaren 1999 tot 2005 won hij de Ronde van Frankrijk. Deze prijzen werden hem later afgenomen in verband met de overbekende dopingaffaire.

Eric Abidal

Deze verdediger van FC Barcelona kreeg in maart 2011 te horen dat hij een levertumor had. Twee dagen later werd deze operationeel verwijderd. Binnen zes weken maakte hij zijn rentree. FC Barcelona won in de finale tegen Manchester United de Champions League. Uiteraard was Abidal degene die de beker in ontvangst mocht nemen.

Maarten van der Weijden

Op jonge leeftijd was al duidelijk dat Maarten van der Weijden een succesvol zwemmer zou worden. In 1998 won hij zijn eerste Gouden Medaille op de 1500 meter van het NK. De twee jaren daarna volgden nog vijf gouden plakken. Maar in 2001 kreeg Van der Weijden last van klachten als dubbelzien en benauwdheid. Hij bleek acute lymfatische leukemie te hebben. Hij onderging vier chemokuren en een stamceltransplantatie. Pas na vier jaar was Van der Weijden volledig genezen. Hij pakte het zwemmen weer op en werd meteen kampioen op de 800-meter vrije slag. In 2004 hield hij een actie om geld in te zamelen voor de KWF Kankerbestrijding. Hij zwom in de recordtijd van 4:20:48 het IJsselmeer over. Hij haalde met deze actie 20.000 euro op voor het fonds. In 2008 pakte Van der Weijden de Gouden Medaille op de Olympische Spelen op de tien kilometer Openwaterzwemmen. Na deze overwinning maakte de zwemmer bekend te stoppen met topsport. Hij werd verkozen tot Sporter van het Jaar 2008. Hij sprak bij het ontvangen van de prijs de volgende woorden: "Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.