Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Stephanie Afrifa, de nieuwe tafeldame van DWDD

  Stephanie Afrifa

  Stephanie Afrifa is vanavond voor het eerst te zien als tafeldame in de uitzending van DWDD. Ze is onder meer kunstcurator en adviseur in kunst, diversiteit en cultuur. Afrifa is een bekend gezicht in ons programma, zo besprak ze het werk van Kehinde Wiley en Solange. Voor DWDD Extra vroegen we waardoor zij beïnvloed is en gaf ze ons culturele tips.

  Naast haar werk als curator en adviseur is Afrifa ook bekend als model, maar zo ziet ze zichzelf niet: “Dat modellenwerk is puur omdat fotografen mij als muze of iets dergelijks zagen. Ik heb nooit bij een modellenbureau gezeten, toch werd ik gevraagd. Dat is echt heel grappig. In het dagelijks leven doe ik echt iets anders, ik maak tentoonstellingen en randvoorstellingen. Daarnaast ben ik live talkshow host, eigenlijk net als Matthijs, maar dan bij verschillende culturele instituten”, zegt Afrifa.

  Rode draad in al haar werk is authenticiteit. “Wat ik altijd probeer is dat ik bij mezelf blijf. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik ook veel creëren en vertellen.” Een andere inspiratiebron is de jongerencultuur. “Dus echt wat er speelt onder jongeren tot dertig jaar.”

  Vanuit haar werk heeft Afrifa veel zicht op wat speelt in de culturele wereld. Ze tipt ons kunstenares Lina Iris Viktor. "Ze maakt zelfportretten en gebruikt daarbij maar drie kleuren in haar werk: zwart, goud en royal blue. Het is heel conceptueel, ze speelt heel erg met de realiteit en de Egyptische oudheid.”

  Bekijk een video van Lina Iris Viktor:   Ook vanuit haar kennissenkring heeft ze tips. “Anthony Lobato, een vriend van me. Hij heeft onlangs het nummer 'Niet Meer' uitgebracht met een eigen clip die is opgenomen in IJsland. Het is eigenlijk R’n’B met Caraïbische invloeden.”

  Bekijk de videoclip van Anthony Lobato met Niet Meer:   Styliste Lissa Brandon is voor haar ook een belangrijke inspiratiebron. “Zij is nu echt upcoming. Haar stijl is zo tof, ze durft ook en heeft haar eigen look. Het gaat bij haar niet alleen om de kleding maar om het image.” Ga naar Brandons Instagram om te zien hoe dat eruit ziet.

  Stephanie Afrifa heeft het de komende tijd in ieder geval druk genoeg in de creatieve sector. “De eerstvolgende tentoonstelling die ik maak, is met de rappers van Smib. De meesten van hun komen uit de Bijlmer en het is ook Bims (bijnaam van de Bijlmer, red.) omgedraaid. Die hebben een enorm platform voor zichzelf gecreëerd en het zijn eigenlijk kunstenaars. Sommige jongens tekenen, ze hebben een kledinglijn en ze maken muziek.”

  Bekijk de videoclip van Smib met Gucci Louis Polo Prada:

  Klik hier voor meer DWDD Extra!

Gerelateerd