De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

DWDD Extra: T. rex in town!

26-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
town
66 miljoen jaar eerder. De 12 meter lange, 5000 kilo zware T. rex ‘Trix’ wordt aangevallen door een andere hongerige vleeseter, waarschijnlijk een soortgenoot. Trix, die al op leeftijd is, probeert nog wat weerstand te bieden, maar het is tevergeefs. Ze is te oud en te zwak om terug te vechten, ook wegens enkele infecties. De genadeklap wordt uitgedeeld en Trix blaast daar op dat moment haar laatste adem uit. Haar vlees wordt opgegeten, maar haar botten blijven liggen. Terwijl de jaren verstrijken, verdwijnen de botten langzaam onder een flinke laag zand.
Zondagmiddag, eind mei 2013. Michele Lunstad, geboren in Nederland, maar in 1968 naar Amerika geëmigreerd, maakt samen met haar man Blaine een wandeling op het platteland van de Amerikaanse staat Montana (zie video hieronder). Als het stel bijna besluit om weer terug te keren richting huis, stuit Blaine op een klein botje. Ze vinden daar in dat vruchtbare gebied wel vaker fossielen, maar Blaine weet meteen dat dit niet zomaar een botje is. Ze zoeken verder, lopen een heuvel op en vinden daar een schedel. Omdat ze niet zeker weten wat het is, roepen ze de hulp in van ‘Dino Cowboy’ Clayton Phipps. Dan wordt duidelijk dat ze een tyrannosaurus hebben gevonden, de koning der dinosauriërs. En wat voor een, het is Trix!
Het is altijd al de droom geweest van het Leidse museum Naturalis om een T. rex in huis te halen. Naturalis heeft verder namelijk alleen plantenetende dinosauriërs in de collectie. Om het complete verhaal te kunnen vertellen ontbreekt nog een vleeseter. Via Pete Larson, paleontoloog van het Black Hills Institute in Amerika, horen zij over de vondst van Trix. Een team van het museum reist af naar Montana om de dino verder op te graven. 
Maar nu is het nog de kunst om Trix (deze naam heeft Naturalis de dino gegeven) naar Nederland krijgen. Een T. rex kost namelijk wel wat meer dan een paar stuivers. Naturalis heeft daarom de campagne ‘Tientje voor T. rex’ opgezet om geld bijeen te zamelen om het skelet naar Leiden te halen. Kinderen waren meteen gefascineerd door deze grote vleeseter. Naturalis ontving al snel de eerste donaties. Bij donatie van één of meerdere tientjes mochten donateurs zich ‘mede-eigenaar’ gaan noemen. Freek Vonk was samen met een geanimeerde T. rex het boegbeeld van de campagne. Zo waren zij samen te zien in een reclamespot op Zapp en Nickelodeon. Op 20 december 2014 kwam de actie tot een succesvol einde toen bekend werd dat de T. rex naar Naturalis mag komen. In totaal werd er 5 miljoen euro verzameld om Trix op te graven en naar Nederland te halen.
Poot_T._rex2
Deze week was het dan eindelijk zover! Trix vloog (met flink wat extra beenruimte) vanuit de Verenigde Staten naar Schiphol. Goed verpakt, kijk maar naar deze poot:
Twitter Freek
Freek Vonk ontving haar daar met open armen. Samen met een colonne van politieagenten begeleidde hij haar over de snelweg richting het museum in Leiden. Daar werden ze verwelkomd door zo’n 1500 mensen, vooral schoolkinderen.
(foto's: Twitter/Naturalis)

Nu kost het nog 3 dagen om het immense skelet te monteren. Vanaf 10 september is het dan echt mogelijk om Trix te ontmoeten in museum Naturalis. Hiermee is Naturalis het enige museum buiten de Verenigde Staten dat een exemplaar van deze legendarische vleesetende dinosaurus bezit! Gefeliciteerd Freek en Naturalis met deze prachtige aanwinst. Vanavond vertelt Freek er alles over aan tafel!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.